Wil De Lijn het geld zoeken bij gepensioneerden en jongeren?

Print
Wil De Lijn het geld zoeken bij gepensioneerden en jongeren?

Wil De Lijn het geld zoeken bij gepensioneerden en jongeren?

Bij de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn circuleren verschillende scenario's om een 'structureel tekort' van veertig miljoen euro in één jaar weg te werken. Dat blijkt uit een interne nota die de Corelio-kranten konden bemachtigen.

Het bestuur van De Lijn heeft een 'werkdocument' klaar met verschillende sporen om dat verlies weg te werken. Vooral de maatregelen om de ontvangsten te verhogen, springen in het oog.

Gratis abonnement gepensioneerden afgeschaft

Het gratis abonnement voor de gepensioneerden wordt afgeschaft. Bedoeling is de 65-plussers een kleine bijdrage van dertig euro te vragen. Maar ook de jongeren zullen moeten opdraaien voor de financiële put, door een onderscheid te maken tussen schoolgaande en niet-schoolgaande jeugd in het Buzzy-tarief.

Controles op zwartrijden

Daarnaast wil De Lijn ook het aantal controles op zwartrijden verhogen, snoeien in het aanbod van de belbus in het weekend en het nachtnet herzien.

De nota werd woensdag goedgekeurd door de raad van bestuur van De Lijn en gaat nu naar Vlaams minister van Mobiliteit, Hilde Crevits (CD&V), zo zeggen de Corelio-kranten.

"Conclusies voorbarig"

Directeur-generaal van De Lijn Roger Kesteloot benadrukt dat het om een werkdocument gaat en dat de conclusies dus voorbarig zijn.

"De Lijn heeft een beheersovereenkomst die sinds begin dit jaar loopt", aldus Kesteloot. De openbaarvervoermaatschappij werkt in het kader daarvan scenario's uit om de onkostendekkingsgraad te verhogen met 0,5 procent op jaarbasis.

Foto: Belga