Riemstenaar legt smalspoor in tuin (video)

De makers van het televisieprogramma 'Man Bijt Hond' streken enkele weken geleden neer in Riemst voor de rubriek ‘Het dorp’. Deze week zagen de kijkers onder anderen Siel, Marcel en Vic aan het werk: zij hadden het over het smalspoor in hun tuin. “Het is een beetje een uit de hand gelopen hobby”, zegt Marcel.

fvranckx

“In België zijn er ongeveer tien”, zegt Marcel (37), die op de technische dienst van de gemeente werkt. Hij kreeg de interesse mee van vader Vic (65).

“Papa kocht destijds een tractor, waar we samen aan sleutelden. Zolang het maar oud ijzer met roest was. (lacht) Ik raakte geïnteresseerd en startte een verzameling. Ondertussen heb ik een dertigtal tractoren en nog andere industriële machines. Siel (6) vindt het ook de moeite. Dochter Jitske (8) is er minder mee bezig.”

Locomotief en wagons

“Papa vond enkele jaren geleden een locomotief bij een verzamelaar”, vertelt Marcel. “Nadien kochten we ook vijf wagons en tweehonderd meter rails. Het smalspoor legden we aan in het voorjaar van 2009. Dat nam twee weken in beslag".

"Het spoor loopt in een ovaalvorm door de tuin en stopt via twee wissels aan ons zogenaamd station. Daar is alles overdekt. Het is niet de bedoeling het spoor uit te breiden, maar we zijn wel nog op zoek naar een bagger, een oud werktuig. Dat is altijd welkom.”

“De meeste mensen wisten al langer dat we een smalspoor hadden. Om de drie jaar organiseren we in onze tuin namelijk de Oogstfeesten en daar komen telkens een heleboel landbouw- en industriële machines samen", aldus Marcel.

Bekijk de reportage via de website van 'Man bijt Hond'.

GeSm Foto TP

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio