Regering-Obama steunt ambassadeur Gutman in Gingrich-kwestie

De Amerikaanse ambassadeur in België, Howard Gutman, krijgt de steun van de Amerikaanse regering in de zaak van antisemitische uitspraken die de ambassadeur zou hebben gedaan. Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maandag gezegd.

jrosquin

"We hebben alle vertrouwen" in Gutman, zei woordvoerder Mark Toner maandag. "Hij heeft een persoonlijke mening gegeven. Ons engagement tegenover Israël is onwrikbaar."

Gingrich

De heisa ontstond toen Republikeins presidentskandidaat in de VS Newt Gingrich via Twitter het ontslag eiste van Gutman wegens antisemitische uitlatingen. De ambassadeur zou tijdens een joodse conferentie in Brussel onder meer gezegd hebben dat er een verband is tussen het wereldwijde antisemitisme en het beleid van Israël tegenover Palestina. Ook een andere Republikeins presidentskandidaat, Mitt Romney, schaarde zich achter die eis.

Gutman, zelf de zoon van een Poolse jood, liet al weten te betreuren dat zijn woorden "verkeerd zijn geïnterpreteerd". "Mijn persoonlijke geschiedenis en de geschiedenis van mijn familie getuigen van het belang dat ik hecht aan dit onderwerp en van mijn niet aflatende engagement om het antisemitisme te bestrijden", zei hij.

Freilich

Ook de hoofdredacteur van Joods Actueel, Michael Freilich, nam het al op voor de ambassadeur. Hij had het over "een heksenjacht" en "politieke spelletjes".

Meer over Howard Gutman