"Nog tien jaar hulp nodig in Afghanistan voor vooruitgang"

De Afghaanse president Hamid Karzai roept de internationale gemeenschap op om Afghanistan nog een decennium langer te ondersteunen. Op die manier moet de vooruitgang van de voorbije tien jaren behouden blijven, zei Karzai maandag op de Afghanistanconferentie in het Duitse Bonn. Tegen 2014 moeten immers alle internationale strijdmachten uit Afghanistan teruggetrokken worden.

kscherpenberg

"Om onze vooruitgang onomkeerbaar te maken hebben we jullie steun nog voor minstens een decennium nodig", aldus Karzai tegen afgevaardigden van 85 landen in Bonn. Hij beloofde ook efficiënter tegen corruptie te vechten en overheidsinstellingen verder te hervormen. Ook het verkiezingsproces wordt verantwoordelijker.

Hij waarschuwde echter dat meer moet gedaan worden om het land veilig te houden. "De regionale bedreiging van terrorisme werd genegeerd, er werd nog niets gedaan aan het probleem van toevluchtsoorden buiten de grenzen van Afghanistan." De Afghaanse president noemt buurland Pakistan niet bij naam, maar de kernmacht wordt ervan verdacht om Afghaanse rebellen zoals de taliban te steunen. Pakistan boycot de conferentie in Bonn uit protest tegen de Navo-aanval op Pakistaanse legerposten in het grensgebied met Afghanistan.

Duits minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle liet alvast weten het land tot minstens 2024 te steunen. Het bijkomende engagement van Duitsland richt zich vooral op de heropbouw en ontwikkeling van het land, aldus Westerwelle. De Afghaanse regering moet hervormingen doorvoeren en verzoening met de taliban nastreven. "Deze wederzijdse verplichtingen tussen Afghanistan en de internationale gemeenschap moeten de grondslag van onze nieuwe partnerschap vormen", luidt het.

Meer over Afghanistan