België biedt Dexia 60,5 procent tijdelijke waarborg

Print
België biedt Dexia 60,5 procent tijdelijke waarborg

België biedt Dexia 60,5 procent tijdelijke waarborg

De tijdelijke regeling voor de staatsgaranties voor de beursgenoteerde restbank van Dexia is rond en is voorgelegd ter goedkeuring aan de Europese Commissie. Met die voorlopige garantieregeling waarborgen België, Frankrijk en Luxemburg de kortetermijnleningen van Dexia voor maximum 45 miljard euro, tot 31 mei 2012.

De verdeelsleutel van de drielandenwaarborg blijft onveranderd. Vrijdag verklaarde ontslagnemend minister van Financiën Didier Reynders al dat de Belgische ministerraad instemde met de tijdelijke waarborg.

Waarborgregeling

Uit het persbericht van Dexia blijkt nu dat ons land er voor die tijdelijke regeling alvast niet voor kon zorgen dat de verhouding verandert waarin de drie landen garant staan. Frankrijk draagt dus geen zwaardere last. De verhouding voor de tijdelijke waarborgregeling is dezelfde als in het reddingsakkoord van oktober: België (60,5 procent), Frankrijk (36,5%) en Luxemburg (3%).

De waarborgregeling, die zes maanden geldig is, omvat een bovengrens van 45 miljard euro. 60,5 procent hiervan komt overeen met 27 miljard euro voor België. De Dexia-holding biedt in ruil een totstandkomingscommissie van 225 miljoen euro, met daarbovenop commissies op de opgenomen bedragen.

Dexia-akkoord

De tijdelijke waarborg kwam er nadat gebleken was dat het Dexia-akkoord dat de drie landen in oktober sloten niet langer houdbaar was. Dat kwam onder meer doordat het aandeel dat België moest torsen onrealistisch bleek, deels door de fors gestegen langetermijnrente.

De raad van bestuur van Dexia dringt er bij de nationale overheden en de Europese Commissie nog op aan "zo snel mogelijk een tijdelijke, en nadien een definitieve waarborgovereenkomst te bereiken" in het kader van de herstructurering van Dexia.