VS-presidentskandidaat Gingrich eist ontslag van VS-ambassadeur in België

Amerikaans presidentskandidaat voor de Republikeinen Newt Gingrich eist het ontslag van de VS-ambassadeur in België Howard Gutman. Gingrich verwijst naar uitspraken die Gutman zou gedaan hebben over anti-semitisme.

awillems

"President Obama zou zijn ambassadeur in Brussel moeten ontslagen vanwege zijn misvattingen over anti-semitisme", zo staat te lezen op de officiële Twitter-account van Newt Gingrich.

Gingrich baseert zich op een artikel op Ynetnews.com. In dat artikel wordt verwezen naar uitspraken die Gutman eerder deze week (woensdag)zou gedaan hebben op een joodse conferentie in Brussel. Zo zou de VS-ambassadeur onder meer gezegd hebben dat er een verband is tussen het wereldwijde anti-semitisme en het beleid van Israël tegenover Palestina.

Gutman zou ook gezegd hebben dat er een verschil is tussen het traditionele anti-semitisme, dat veroordeeld moet worden, en de haat van moslims tegenover joden die voortkomt uit het conflict tussen Israël en Palestina. Volgens Ynetnews zei Gutman daarnaast dat een Israëlisch-Palestijns vredesakkoord het anti-semitisme van moslims gevoelig zou kunnen verminderen.

Nog volgens Ynetnews waren de aanwezigen "zichtbaar geschokt" door de uitspraken van Gutman. De VS-ambassadeur zou tegenwind gekregen hebben en zou de conferentie vroegtijdig verlaten hebben met als excuus dat hij "andere verplichtingen had".

Gutman werd in 2009 door Amerikaans president Barack Obama benoemd als ambassadeur in België. Gutman geldt als een vertrouweling van Obama en was een belangrijke fondsenwerver voor diens presidentscampagne in 2008. Dat Gutman tegenwind krijgt omwille van zijn uitspraken rond anti-semitisme is opvallend, Gutman is namelijk zelf de zoon van een Poolse jood.

Meer over Howard Gutman