"De Gucht kan bewijzen dat hij te goeder trouw is"

"Karel De Gucht heeft er alle belang bij om zich te schikken naar de wet en om geen wet in vraag te stellen die is goedgekeurd door zijn partij." Zo reageert staatssecretaris voor bestrijding van fiscale fraude Bernard Clerfayt (FDF) zaterdag op het conflict tussen Europees Commissaris Karel De Gucht en de Bijzondere Belastinginspectie (BBI).

pirombouts

Volgens staatssecrateris Clerfayt kan De Gucht bewijzen dat hij "te goeder trouw" is door inzage in zijn bankrekeningen toe te staan. De FDF-staatssecretaris wijst er nog op dat de nieuwe wet bepaalde "bakens" bevat die ervoor zorgen dat niet eender welke ambtenaar toegang heeft tot de rekening van eender wie.

Belastingen

De fiscus onderzoekt of het echtpaar De Gucht belastingen ontduikt. In de aangifte van De Gucht en zijn echtgenote Mireille Schreurs vindt de BBI geen verklaring voor hun uitgaven. De inspecteurs vroegen De Gucht inzage in zijn bankrekeningen, maar de eurocommissaris weigerde.

De BBI wil daarom de nieuwe wet aanwenden die sinds 1 juli de opheffing van het bankgeheim versoepelt, maar De Gucht en Schreurs zijn naar de rechtbank van eerste aanleg in Gent gestapt om dat te verhinderen. De Gucht heeft de rechter ook gevraagd de grondwettelijkheid van de nieuwe wet te laten toetsen bij het Grondwettelijk Hof.

"Goed geschreven"

De Gucht hekelde dat de nieuwe wet "slordig gemaakt" is, maar volgens Clerfayt is de wet "goed geschreven".

Foto: Photonews

Aangeboden door onze partners