Clarkson: "Mensen die voor een trein springen, zijn egoïsten"

Top Gear-presentator Jeremy Clarkson blijft controverse oproepen. Nadat hij over stakers zei dat "ze zouden moeten neergeschoten worden voor de ogen van hun familie", liet hij zich dit keer gaan toen hij het had over mensen die zelfmoord plegen door voor een trein te springen. "Het zijn egoïsten, ze verstoren het treinverkeer en ze denken niet aan de treinbestuurder die hen toch niet meer kan ontwijken", aldus Clarkson.

pirombouts

In een column in The Sun zegt de Top Gear-provocateur dat hij begrip heeft voor mensen die zelfmoord plegen, maar niet als ze zich voor een trein werpen. Als het van Clarkson afhangt, zouden de treinbestuurders gewoon snel moeten doorrijden en de overblijfselen achterlaten voor de aaseters.

20.000 klachten

De uitspraken van Clarkson botsten meteen op kritiek, met name van psychologische zorginstellingen. De presentator is het evenwel gewend om in het oog van de storm te staan. Hij heeft zich deze week nog moeten excuseren nadat hij op BBC1 had gezegd dat stakers "geëxecuteerd" moesten worden, en dan liefst "voor de ogen van hun familieleden". Over die uitspraak kwamen niet minder dan 20.000 klachten binnen en zelfs premier Cameron eiste excuses.

Intussen is ook aan het licht gekomen dat Clarkson zelf in 1979 wekenlang gestaakt heeft toen hij journalist was voor de regionale krant Rotherham Advertiser. "Ik weet na al die jaren nog altijd niet waarom', aldus Clarkson in de Britse krant Daily Telegraph. "Ik wilde niet, maar mijn collega's dreigden me in brand te steken. Ik heb mijn principes toen laten varen en ben meegegaan."