Duizendtal betogers tegen extreemrechts in Griekse regering

In Athene hebben zaterdag een duizendtal immigranten en antiracisten betoogd tegen de opname van een extreemrechtse partij in de technocratenregering van Lucas Papademos. Zij vrezen een verdere uitholling van de integratiemaatregelen en een toename van het racistisch geweld.

pirombouts

Onder een spandoek met daarop de leuze 'Haal de fascisten uit de ministeries' waren de betogers samengekomen op het Omoniaplein in een migrantenwijk in het centrum van de Griekse hoofdstad.

In de links-rechtse 'regering van nationale eenheid' onder ex-bankier Papademos telt het extreemrechtse LAOS vier ministers. Die partij ijvert onder andere voor het afschaffen van een integratiewet, waardoor veel migranten plots weer "illegalen" zouden worden.

De betogers beklagen zich ook over de politie, die weigert op te treden tegen "fascistische en neonazistische raids" tegen de migrantengemeenschap. De apathie van de overheid versus raciaal geweld is onlangs nog aangekaart door de Griekse afdeling van het VN-Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen.

Meer over Laos