Stap dichter bij euro-obligaties

De redding van de euro door een compromis tussen Frankrijk en Duitsland lijkt zaterdag een stukje dichterbij gekomen. De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, zette de deur op een kier voor euro-obligaties.

pirombouts

De Duitse bondskanselier Angela Merkel spreekt maandag met de Franse president Nicolas Sarkozy over de schuldencrisis. Frankrijk toonde zich bereid Europa meer bevoegdheden te geven om een strakke begrotingsdiscipline van de eurolanden af te dwingen.

Van Duitsland wordt dan verwacht het verzet tegen de gemeenschappelijke leningen van landen op te geven. Schäuble wees in een interview met de Passauer Neue Presse eurobonds strikt van de hand, maar zei ook dat er een heel nieuwe situatie kan ontstaan als er regels komen voor strikte begrotingsdiscipline. Voor dat laatste zijn wijzigingen nodig van het Europees Verdrag.

Eurobonds

De Duitse eurocommissaris Günther Oettinger waarschuwde in de krant Die Welt voor het categorisch uitsluiten van eurobonds. Ze kunnen in zijn visie het slotstuk zijn na het wijzigen van het verdrag van Lissabon. Hij zei te hopen dat Merkel haar verzet tegen de gemeenschappelijke leningen opgeeft.