Vlaams parlement viert 40 jaar, maar politici sturen hun kat

Deze week viert het Vlaams Parlement zijn 40-jarig bestaan. Op 7 december 1971 werd namelijk de Cultuurraad voor de Nederlandse Cultuurgemeenschap, de voorloper van het Vlaams Parlement, geïnstalleerd. Zaterdag was er een groot feest in het parlement, maar er waren amper volksvertegenwoordigers.

pirombouts

Dit weekend stond er in het Vlaams Parlement een "Feest van de jarigen" op de agenda, een verjaardagsfeest voor 300 Vlamingen die op 7 december 40, 30, 20, 10 of 1 jaar worden. Maar terwijl er 600 burgers opdaagden, stuurden de Vlaamse volksvertegenwoordigers massaal hun kat. "Amper 10 van de 124 parlementsleden gaven present", vertelt Vlaams parlementslid Peter Reekmans (LDD).

"Onbegrijpelijk"

Reekmans vindt het onbegrijpelijk dat 114 collega's verstek lieten gaan. "We zijn als parlementslid voldoende betaald om op een zaterdag de Vlamingen in ons parlement te ontvangen. Dit is gewoon schandalig", stelt de LDD'er. "Waar gaan we naartoe als parlementsleden hun eigen feest niet meer vieren?"

"We moeten niet klagen dat de mensen hun vertrouwen in de politiek opzeggen, als ze op een dag als vandaag niet eens hun mandaat als parlementslid ten volle opnemen en zich eens voor een paar uur vrijmaken", besluit Reekmans.

Archieffoto: Photonews

Meer over Peter Reekmans