Nederlanders willen Sinterklaas op Werelderfgoedlijst

Het Nederlandse Sint Nicolaas Genootschap wil het sinterklaasfeest volgend jaar op de nationale erfgoedlijst krijgen en in samenwerking met België ook op de werelderfgoedlijst. Daarmee zou het beschermd zijn en kan het niet zomaar van de ene op de andere dag worden veranderd.

awillems

Het Sint Nicolaas Genootschap Nederland is druk in de weer met de voorbereidingen om de viering in Nederland beschermd te krijgen. Dat kan pas als onze noorderburen een handtekening zetten onder het Unesco-verdrag over immaterieel erfgoed uit 2003, waarschijnlijk begin volgend jaar. Daarna krijgt de vereniging te horen wat de eisen zijn voor een aanvraag.

"We spiegelen de onze voorlopig aan die van de Belgen. Zij hebben de sinterklaasviering al jaren op de nationale inventaris staan. Samen met hen willen we het feest ook op de werelderfgoedlijst krijgen", aldus voorzitter Jan van Wijk van het genootschap. Om werelderfgoed te worden moeten tradities een internationaal karakter hebben.

Sinterklaas wordt al jaren in verschillende landen gevierd. Voor de aanvraag zijn naast de traditie van de viering ook praktische zaken belangrijk. "Zo zijn er steeds minder schimmels. Hoe los je dat op? Ook stellen gemeentes steeds hogere veiligheidseisen aan de intocht", aldus directeur Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, dat het initiatief ondersteunt.

Het feest vastleggen als immaterieel erfgoed betekent overigens niet dat Sinterklaas altijd op dezelfde manier moet worden gevierd. Strouken: "De gedachte erachter is dat tradities pas blijven leven als mensen ze blijven dragen. Tradities leven en bewegen mee met de tijd."