Standbeelden in Hasseltse binnenstad spoorloos verdwenen

Twee opvallende beelden in de Hasseltse binnenstad zijn spoorloos zonder dat iemand eigenlijk de verdwijning echt heeft opgemerkt. Het gaat om het standbeeld van de Philipsmeisjes en het uithangbord ‘de blauwe hant’.

awillems

“Wij hebben in elk geval klacht ingediend tegen de verdwijning van de spoel, beter bekend als het standbeeld van de Philipsmeisjes op het Leopoldplein”, vertelt Vera Claes van ‘zij-kant’.

De organisatie plaatste het beeld van Iréne Judong, dat eigenlijk ‘The Woman is Perfected’ heet. “Dat gebeurde toen op ‘Equal pay day’, goed 6 jaar nadat Philips in Hasselt de deuren sloot. Het gaat hier om een behoorlijk grote spoel, het werkinstrument bij uitstek van de vrouwen die bij Philips werkten. Het beeld is vooral symbolisch belangrijk en daarom willen we het proberen terug op zijn plek te krijgen.

Bovendien kostte het verschillende duizenden euro’s, een extra reden om het op te sporen.”

Even geruisloos verdween op de Hasseltse Zuivelmarkt, boven de deur van een leegstaand winkelpand, één van de meest sprekende uithangborden van de winkels in de binnenstad: ‘de blauwe hant’. Dat beeld hing al eeuwen boven de deur van een textielzaak en symboliseert het kleuren van textiel in de vroegere eeuwen.

De handen van de mensen die dat werk deden, kleurden vaak helemaal blauw, een kleur die ook moeilijk verwijderbaar was. Maar ook dit stukje erfgoed lijkt van de aardbol verdwenen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer