thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Naaktfoto's als protest tegen vervuiling in Genk

Met opvallende naaktfoto’s wil kunstfotograaf Jonny Vekemans uit Genk iedereen bewust maken van de vervuiling waaraan omwonenden van het industrieterrein Genk- Zuid worden ‘bloot’gesteld. De naaktheid, het gasmasker en de doodskop staan voor de fotograaf symbool voor onze machteloosheid tegen vergiftiging met de dood tot gevolg.

awillems

“Ik wil dat mijn foto’s inslaan als een bom”, zegt kunstfotograaf Jonny Vekemans. “Voor een grote reclamecampagne heb ik geen geld. Het is een bescheiden actie”, zegt de fotograaf, die zich ook slachtoffer noemt. “Vanuit mijn tuin zie ik hoe de wind de ‘rotzooi’ uit de schoorstenen tot bij ons blaast. We worden gewoon vergiftigd en we kunnen niets doen. We staan naakt tegenover die industriële grootmachten.”

Jonny Vekemans ademt al 26 jaar vervuilde lucht in. Om zijn protestactie meer ‘body’ te geven, informeert hij op alle info-avonden en wetenschappelijke uiteenzettingen over de invloed van zware metalen op de gezondheid. Jonny zelf kampt met een zware allergie. Een paar jaar geleden onderging hij ook een kritieke operatie aan zijn schildklier, gezwollen en vol knobbels. “Toeval? Misschien. Mijn vriendin die aan de andere kant van het kanaal woont, in Diepenbeek, heeft kanker, net als heel wat van haar buren. Ook toeval?”

Om zijn ongerustheid uit te drukken, is Jonny met een naaktmodel naar de ‘gevarenzone’ getrokken. “Geen probleem mee, anders had ik het niet gedaan. Ik hoop dat de foto’s iets teweeg brengen en dat er actie ondernomen wordt, in het belang van onze kinderen en de omwonenden”, zegt naaktmodel Olga Wendelen uit Hechtel.

De fotograaf waakte erover dat de fotosessie, die plaatsvond langs het Albertkanaal en in de buurt van wandelgebied De Maten, niet aanstootgevend was voor voorbijgangers. “We zorgden dat er niemand in de omgeving was, en dat er zeker geen kinderen konden meegluren.”

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio