Di Rupo plooit niet voor vakbonden

Over de opkomst van gisteren zijn de vakbonden meer dan tevreden, over de uitkomst een pak minder. Brussel ging plat, Di Rupo hield het been stijf.

awillems

Volgens de vakbonden waren ze met 80.000, de politie telde er 50.000. De vakbondsbetoging was bedoeld om de onderhandelaars te wijzen op hun foute aanpak. Onrechtvaardig en onevenwichtig, noemden de drie grote vakbonden de aangekondige bezuinigingen. “Er wordt te veel gesaneerd op de rug van de oudere werknemers”, riep Luc Cortebeeck, voorzitter van de christelijke vakbond ACV. “Te weinig bij de grote vermogens en de bedrijven. Dat pikken we niet.”

De kritiek op de vakbondsbetoging hield al meer dan een week aan. Staken, net nu iedereen harder zal moeten werken. “Misschien is het inderdaad te vroeg om te betogen,” zei zelfs Bruno Tobback, sp.a-voorzitter. Maar de vakbonden trokken zich er niets van aan. “De onverantwoordelijken worden niet genoemd door de werkgevers”, aldus Rudy De Leeuw van ABVV. “Dat zijn de beurzen en de financiële markten. Ze zouden beter met ons meedoen en de vinger wijzen naar wie zich onverantwoord heeft gedragen. Dat zijn de speculanten. “De zwaarste lasten worden weer gedragen door de zwakste schouders. Aan dat verhaal verandert er niets.”

In de namiddag hadden de vakbonden een onderhoud met Di Rupo. Maar dat leek in eerste instantie weinig te hebben opgeleverd. De bonden eisten van de toekomstige premier een sterk signaal. “Di Rupo kent nu onze eisen, hij moet er iets mee doen”, wist Luc Cortebeeck van ACV. Als dat niet gebeurt, zouden er wel eens nieuwe acties kunnen komen. Maar de drie vakbonden hebben afgesproken om dat niet te doen tot de nieuwe regering de eisen heeft bekeken.

In de nasleep van de betoging zijn vier mensen door de politie opgepakt. Twee betogers hadden voetzoekertjes gegooid naar voorbijgangers die lichtgewond raakten. Nog twee betogers zijn aangehouden omdat ze een journalist met een stok wilden slaan. Een aantal betogers heeft ook een deel van het gebouw van de Vlaamse Gemeenschapscommissie in de Jacqmainlaan beschadigd. De politie is nog op zoek naar die vandalen.