Raad van State schorst plannen voor Noord-Zuid

De Raad van State heeft de plannen van de Noord-Zuid geschorst. Dat betekent dat er op dit moment niets meer kan gebeuren in dit dossier. Over de eventuele vernietiging spreekt de Raad van State zich pas uit in de tweede helft van 2012. “Tot dan staat alles op de pauzeknop”, reageert de woordvoerder van minister van Ruimtelijke Ordening Muyters.

awillems

De Limburgse Milieukoepel, Natuurpunt en Limburgs Landschap vechten samen tegen de Noord- Zuidverbinding. Ze zijn hiervoor naar de Raad van State gestapt en ze hebben nu alvast hun eerste slag thuisgehaald. Zowel het ruimtelijke uitvoeringsplan als het milieueffectenrapport (plan-mer) is geschorst. “Schorsen wil zeggen dat ze voorlopig niets meer kunnen doen”, zegt Gust Feyen van de Limburgse Milieukoepel.

“Het onteigeningsplan kan niet doorgaan en ze kunnen ook geen bouwvergunningen geven of aan de werken beginnen.” De Raad van State struikelt vooral over het feit dat de Vlaamse overheid de realisatie van een nieuw natuurverbindingsgebied tussen het militair domein van Leopoldsburg en het schietveld van Helchteren als een zogenaamde ‘milderende maatregel’ ziet, terwijl het om een compenserende maatregel gaat. Dit natuurgebied moet namelijk ‘compenseren’ dat er een weg komt door beschermd natuurgebied.

Alternatief

“Milderen is minder sterk dan compenseren”, “Milderen is minder sterk dan compenseren”, zegt Marcel Lijnen van het actiecomité tegen de omleidingsweg.

“Milderen is bijvoorbeeld een geluidscherm bouwen, compenseren is ergens anders een weg leggen. Dat is wat ze doen, maar zo hebben ze het niet geformuleerd. Want als ze over compenserende maatregelen spreken, dan moeten ze daarvoor naar Europa. En dat hebben ze dus proberen te omzeilen.” De weg komt nu door natuurgebieden die Europa beschermt, daar mag je normaal gezien niet door als er een alternatief mogelijk is. Volgens de actievoerders is dat alternatief het huidige tracé. Bij minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) moeten ze het arrest nog ontvangen. Minister van Ruimtelijke Ordening Muyters heeft het intussen wel al gekregen. “Dit betekent zoveel als een druk op de pauzeknop.” De sociale partners (Unizo, Voka, VKW, ABVV en ACV) zijn zeer ongelukkig met de uitspraak van de Raad van State.

“We gaan er aan alles aan doen om het plan toch nog goedgekeurd te krijgen. Wij hebben ons nooit uitgesproken over het tracé, maar je kan Noord-Limburg niet blijven afsluiten van de rest. De aansluiting op Eindhoven is echt nodig.”

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio