"Sneltram Hasselt-Maastricht kost minstens 300 miljoen euro"

Print

Sneltram Hasselt-Maastricht kost minstens 300 miljoen euro

De Spartacus-tramlijn Hasselt-Maastricht zal minstens 300 miljoen euro kosten. Dit leidt Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD) af uit antwoorden van Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V).

Op 6 oktober raamde minister Crevits de kostprijs van de tramlijn Hasselt-Maastricht op 136,6 miljoen euro, ruim 14 miljoen euro meer dan de Vlaamse regering had beslist.

In antwoord op de vragen van Lode Vereeck liet de minister weten dat er - buiten die 136,6 miljoen euro - nog kosten zijn die in de begroting van diverse diensten/ overheden opgenomen moeten worden.

Zo moet De Lijn 23,5 miljoen euro reserveren, onder andere voor de afschaffing van de overwegen; nog eens 48 miljoen euro voor de aankoop/huur van twaalf elektrische trams en 23 miljoen euro voor de stelplaats in Hasselt. De onteigeningen kosten de Vlaamse overheid 9,8 miljoen euro, enz.

Op basis van deze informatie van de minister raamt begrotingsspecialist Vereeck (foto links) de totale kosten van de sneltram, zonder de exploitatiekosten, op minstens 300 miljoen euro.

Negatief advies

Vereeck hekelt ook dat de minister het negatieve advies van de Inspectie van Financiën (IF) niet ter beschikking wil stellen van het parlement. “Blijkbaar bevat dat advies explosief materiaal”, zegt Vereeck.

“Wat mijn collega’s en ikzelf ook ondernemen, de Vlaamse regering blijft zich verzetten tegen de vrijgave van dit rapport. Feit is dat ze sinds de zomer bewust tal van negatieve adviezen van de IF achterhoudt. Dat is onfatsoenlijk en staat ver af van openbaarheid van bestuur.”

Lees vandaag meer in Het Belang van Limburg

YL

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio