David Susskind (86) overleden

Print
David Susskind (86) overleden

David Susskind (86) overleden

Vrijdagochtend is David Susskind op 86-jarige leeftijd overleden. Dat meldt het Forum der Joodse Organisaties. Susskind raakte vooral bekend toen hij in 1988 voor het eerst Arabische, Joodse en Palestijnse deelnemers in het openbaar aan dezelfde tafel kreeg voor een vredesconferentie.

De Stad Brussel kende Susskind in 2010 nog de titel van ereburger toe voor zijn internationale strijd voor de vrede, met name in het Midden-Oosten. Eerder had hij al de graad van Commandeur in de Orde van Leopold II gekregen.

Susskind was onder meer de oprichter van het Joodse Lekencentrum en van het CCOJB, het Coördinatiecomité van Joodse Organisaties in België.

Susskind werd in 1925 geboren in Antwerpen. Hij woonde er met zijn moeder tot hij door de nazi's werd opgepakt en werd gedeporteerd. Na de oorlog ging Susskind in Brussel wonen.

Lof van Di Rupo

Heel wat politici, voornamelijk Franstalige, loven Susskind. PS-voorzitter Elio Di Rupo brengt vrijdag in een mededeling hulde aan "een buitengewone persoonlijkheid die heel zijn leven gestreden heeft voor een rechtvaardigere wereld".

"David Susskind was een gedreven en onvermoeibare militant voor de vrede in het Midden-Oosten. Als boegbeeld van het vrijzinnig en progressief jodendom heeft hij steeds de kaart getrokken van dialoog en wederzijds begrip tussen de volkeren en gemeenschappen. Zijn hele leven lang heeft hij de waarden van links verdedigd", aldus Di Rupo die er nog aan toevoegt dat het engagement en de actie van David Susskind ons land veel hebben bijgebracht.