Autodelen goed voor je portemonnee en het milieu

Autodelen is in Vlaanderen aan een opmars bezig. Los van de evidente financiële voordelen – de gedeelde kosten – levert dit systeem ook een ecologische bonus op.

drombouts

Heb je alleen af en toe een (tweede of grotere) auto nodig? Dan is autodelen de ideale oplossing. In België is cambio (zie ‘cambio in het kort’) de belangrijkste professionele speler op deze markt.

Hoe werkt het?

Op verschillende plaatsen in verschillende steden (in België en daarbuiten) staan een aantal voertuigen ter beschikking van de leden van het netwerk. Die kunnen de klok rond een auto naar keuze reserveren – telefonisch of online. Op het afgesproken tijdstip staat het voertuig klaar. Gewoon de deur openen met je cambio-kaart en pincode en je bent vertrokken.

De voordelen?

Dankzij dit systeem beschik je over een auto wanneer jij die nodig hebt. Zonder dat je de financiële lasten van een (tweede) eigen auto moet dragen. Je deelt de kosten immers met de andere leden. Naast de vaste kosten (instap- en abonnementskosten) betaal je een kilometerprijs en een tarief naargelang van de duur van de leenbeurt. Het onderhoud, de brandstof en de verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs.

Bovendien parkeer je gratis in je eigen stad (behalve in Brugge en Brussel) en kun je eenvoudig een voertuig reserveren in een andere stad. Ook qua duurzaamheid scoort autodelen erg goed. Met meerdere mensen voertuigen delen, betekent minder auto’s op de weg. En dus ook minder files en een lagere CO2- uitstoot.

Particulier autodelen

Ook met je buren, vrienden en familieleden kun je een eigen autodeelcircuit opzetten. In Antwerpen, Mechelen, Schelle, Leuven en Bierbeek bestaan zulke systemen al. Meer informatie hierover vind je bij Autopia, het Vlaamse Steunpunt voor Particulier Autodelen (www.autodelen.net).

Cambio in het kort

• In 2002 opgestart in Wallonië

• Sinds september 2004 ook in Vlaanderen

• Meer dan 12.000 leden in België

• Meer dan 420 auto’s

• Meer dan 175 standplaatsen

• Actief in 21 Belgische steden (o.m. Antwerpen, Mechelen, Lier, Mortsel, Turnhout, Zwijndrecht, Hasselt en Genk)

• Meer dan 40.000 leden en 1300 auto’s in België, Duitsland en Ierland

www.cambio.be