368.245 euro voor nabestaanden slachtoffers Janssen

De nabestaanden van de drie slachtoffers van de tot levenslang veroordeelde Ronald Janssen kregen maandag 325.000 euro morele schadevergoeding toegekend. De advocaten van de burgerlijke partijen hadden eerder zowat 867.500 euro gevraagd, maar het hof hield zich aan de indicatieve tabellen.

pneirinckx

Behalve 325.000 euro morele schadevergoeding, krijgen de nabestaanden van Annick Van Uytsel, Shana Appeltans en Kevin Paulus, de drie slachtoffers van de tot levenslang veroordeelde Ronald Janssen, een materiële schadevergoeding van ongeveer 43.245 euro. De materiële schadevergoeding omvat vooral de begrafeniskosten. Voor Ivo Paulus, de vader van Kevin Paulus, is ook een vergoeding toegekend voor inkomstenverlies. Voor Johan Appeltans en Peggy Bellen, de ouders van Shana, is de vordering voor inkomstenverlies afgewezen omdat de vereiste stukken niet overgemaakt waren.

Het assisenhof heeft ook rekening gehouden met het leed dat Annick en Shana hebben meegemaakt. "Na haar ontvoering heeft Janssen Annick mee naar huis genomen. Ze moet beseft hebben dat ze ging sterven, want ze was voor een groot deel bij bewustzijn geweest. Shana heeft een kort tijdspanne psychisch geleden. Janssen heeft bij haar een panische doodsangst doen ontstaan toen hij voor haar ogen haar vriend doodschoot. Hij had haar ook verkracht", zo luidde het maandag tijdens de voorlezing van de uitspraak.

Cassatie

Voordat de Tongerse assisenvoorzitter Michel Jordens maandag aan de uitspraak begon over de schadevergoedingen in het proces Ronald Janssen, maakte hij bekend dat Janssen zelf vijftien dagen de tijd heeft om eventueel in cassatie te gaan tegen het vonnis.

Meester Jos Vander Velpen, de raadsman van de grootouders van Shana, vertelde ook dat de nabestaanden voor het grootste deel van de schadevergoeding het fonds voor hulp aan slachtoffers van opzettelijke gewelddaden zullen moeten aanspreken, want Janssen alleen heeft niet voldoende financiële middelen.

Ronald Janssen zelf woonde de uitspraak over de burgerlijke belangen in het Tongerse hof van assisen maandag niet bij. Zijn raadsman, Adam Miskovic, was er wel.

Archieffoto Yorick Jansens: De ouders van Annick Van Uytsel

Meer over Sauzen