Ethias vraagt steun aan overheid

Print
Ethias vraagt steun aan overheid

Ethias vraagt steun aan overheid

De verzekeringsgroep Ethias vraagt de federale overheid, het Vlaams en het Waals Gewest, die samen driekwart van de verzekeringsgroep in handen hebben, steun voor het geval de geplande uitgifte van obligaties in het kader van het Dexia-dossier niet slaagt. Dat schrijft De Tijd.

Het verzoek is een nieuwe uitloper van het Dexia-debacle. Verzekeraar Ethias - bekend van onder meer de spaarverzekering First - bezat namelijk iets meer dan 5% van alle aandelen van Dexia. Toen de beurskoers van die groep inklapte, zorgde dat voor verliezen bij de verzekeraar. Maar om verdere klappen te vermijden, besloot Ethias die aandelen door te verkopen aan moedermaatschappij Ethias Finance zodat ze geen invloed meer konden hebben op de rekeningen van de verzekeraar.

Ethias Finance zou de aandelen betalen met de opbrengst van de uitgifte van obligaties. Maar dat laatste lijkt niet te vlotten. Sinds de overname van de participatie is de waarde immers verder ingestort zodat Ethias Finance al met een zwaar verlies zit opgezadeld.

Ethias houdt er rekening mee dat niet alle obligaties geplaatst raken. Vandaar de vraag aan de overheid om het saldo op te nemen. De federale overheid kreeg deze week de formele vraag in dat geval tot 200 van de 280 miljoen voor haar rekening te nemen, vernam De Tijd. Voor het Vlaams en het Waals Gewest denkt Ethias telkens aan 40 miljoen, maar hier minder duidelijk of er al een formele vraag is.

Lees ook: Hebben Dexia-problemen van Ethias invloed op mijn First-rekening?