Dimitry Lysens van Tongers restaurant Magis is Beste jonge topchef

GaultMillau Belux heeft maandag zijn restaurantgids voor 2012 voorgesteld. Naast de gebruikelijke scores op 20 deelde de culinaire wegwijzer ook andere prijzen uit. Zo mag Dimitry Lysens van het Tongerse restaurant Magis zich een jaar lang Beste jonge topchef van Vlaanderen noemen.

kscherpenberg

De restaurantgids kwam superlatieven te kort om de jonge chef te bewieroken: "In de keuken neemt Lysens stappen met zevenmijlslaarzen. De smaakopbouw van zijn gerechten is zeer boeiend. Hij speelt met afwisselende smaken en texturen, voegt voldoende frisse toetsen toe om lichtheid te garanderen en weet zo het evenwicht te bewaren. Bovendien is hij technisch zeer sterk en beheerst hij de gaartijden van elk ingrediënt tot in de perfectie."

De jonge chef uit Tongeren is een beetje overdonderd door de bekroning. "Ik besef nog niet goed wat mij overkomen is. Ik heb twee keer gewonnen. Magis stijgt een punt en ik krijg een persoonlijke bekroning.

Toch hecht ik meer belang aan de 17 voor het restaurant. Omdat het ook een beloning is voor alle mensen die in de keuken werken, want ik besef goed dat ik zonder mijn vrouw Aagje en mijn medewerkers dit restaurant nooit kan runnen. Ik ben blij met de goede sfeer in de keuken. Wanneer we nieuwe gerechten ontwikkelen, komt het groepsgevoel naar boven. Bijna iedereen is daar nauw bij betrokken."

Het verhaal van Dimitry Lysens is opmerkelijk omdat hij geen koksopleiding heeft gehad. "Ik heb een tijdje bij een verzekeraar gewerkt, maar was wel een fervente hobbykok. Op een dag heb ik maar besloten om er mijn beroep van te maken. De beste keuze die ik ooit heb gemaakt."

RD

DE LIMBURGSE TOP score vanaf 14

Slagmolen in Opglabbeek 17 Magis in Tongeren 17 Figaro in Hasselt 16 JER in Hasselt 16 La Feuille d'Or in Dilsen-Stokkem 15 Vivendum in Dilsen-Stokkem 15 Kasteel van Rullingen in Borgloon 15 De Kristalijn in Genk 15 Prêt-à-Goûter in Heusden-Zolder 15 De Mijlpaal in Tongeren 15 De Fakkels in Sint-Truiden 15 Aen de kerck van Melveren in Sint-Truiden 15 Kristoffel in Bocholt 14 La Botte in Genk 14 Jürgen Eetboetiek in Hasselt 14 De Kwizien in Hasselt 14 't Kleine Genoegen in Hasselt 14 't Claeverblat in Hasselt 14 Vous Lé Vous in Hasselt (Wimmertingen) 14 Innesto in Houthalen-Helchteren 14 La Source in Lanaken 14 Danny Vanderhoven in Lanaken (Rekem) 14 't Vruchterhoês in Maasmechelen 14 Il Fiore in Maasmechelen 14


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio