thumbnail: null
thumbnail: null

Duitsland geschokt door 'Kebab-moorden' Neonazi’s

Duitsland reageert geschokt op de onthullingen over enkele extreemrechtse terroristen die jarenlang ongestoord konden moorden, aanslagen plegen en banken beroven. Ze maakten minstens tien slachtoffers en vele gewonden. De Duitse veiligheidsdiensten hebben het over “de ergste nazidreiging sinds Hitler”.

fvranckx

Uwe Mundlos (38), Uwe Böhnhardt (34) en hun vriendin Beate Zschäpe (36), die om beurten van een van de twee de minnares zou zijn geweest, executeerden tussen 2000 en 2006 acht Turken, één Griek en een Duitse politieagente.

De slachtoffers waren vooral kebabverkopers. De terroristen schoten hen meestal met een pistool recht in het aangezicht. Ze filmden de lijken en verwerkten die beelden in een propagandafilm waarin ze spotten met hun slachtoffers.

De drie beroofden veertien banken om hun leven te bekostigen. Ze pleegden ook minstens één bomaanslag, in 2004 in een Turkse wijk in Keulen, waarbij 22 gewonden vielen.

Mobilhome

Het liep pas fout toen de politie de twee Uwes op de hielen zat nadat ze een bank hadden overvallen in Eisenach op 4 november. Enkele uren later troffen agenten hen dood aan in hun vluchtauto, een mobilhome. Mogelijk hadden ze mekaar een kogel door het hoofd gejaagd. Beate Zschäpe, die geldt als een ‘gevaarlijke meeloopster’, gaf zich enkele dagen later zelf aan. Ze had wel eerst hun huis in Zwickau in brand gestoken.

De politie vond in het uitgebrande pand intussen meer dan tien wapens, waaronder het pistool dat bij de moorden is gebruikt, plus de propagandafilm. Daarin vertellen ze ook over de aanslag in Keulen.

De drie worden nu ook gelinkt aan een paar vroegere, kleinere aanslagen met gewonden en aan de recente moord op een allochtone bistro-uitbater in Döbeln. Uit gevonden dvd’s blijkt dat ze nog meer aanslagen planden.

Informanten

De drie vonden mekaar eind jaren negentig in het extreemrechtse milieu in Jena. Met hun beweging ‘Nationalsozialistischer Untergrund’ (NSU) wilden ze via terreurdaden het Vierde Rijk creëren.

Bij politierazzia’s kwam aan het licht dat ze al in 1998 een werkplaats hadden om bommen te fabriceren. Ze konden tijdig onderduiken en hoewel ze sindsdien gezocht werden, hebben ze toch de hele waslijst misdrijven kunnen plegen.

Opmerkelijk is dat de leider van de extreemrechtsen in Jena, Tino Brandt, als spion op de loonlijst van de geheime dienst stond. Hij berichtte over zijn kameraden die ‘poppen met jodensterren in brand staken en bombrieven verstuurden.” Er zijn aanwijzingen dat de drie zelf ook informanten waren voor de inlichtingendiensten.

Afgelopen zondag is in Hannover nog een vierde verdachte aangehouden, die de drie zou hebben geholpen met papieren en auto’s. Media en politici eisen een grondig onderzoek.

DH