Natuurlijk zoetmiddel stevia officieel toegelaten

Zoetstoffen die gehaald worden uit het Zuid- Amerikaanse plantje stevia mogen worden gebruikt als additieven in voedingsproducten. Daarmee wordt een al jaren aanslepende discussie afgerond.

drombouts

Steviolglucosiden, het zoetmiddel dat gehaald wordt uit de blaadjes van het plantje stevia zijn niet schadelijk voor de gezondheid, hebben de wetenschapsmensen van de European Food Safety Authority (EFSA) vastgesteld.

Ze mogen daarom gebruikt worden in voedingsstoffen. Steviolglucosiden zijn zelfs goed voor de volksgezondheid, leest ook Jan Eyckmans van het Belgische ministerie van Volksgezondheid in de analyses van de wetenschappers.

"De zoetstoffen bevatten helemaal geen calorieën en zijn dus perfect voor mensen met neiging tot obesitas. Als natuurlijke vervanger voor suiker zijn ze ook uitstekend voor diabetici."

Europa geeft de steviolglucosides vanaf vandaag vrij. Dit betekent dat ze na twintig werkdagen door de voedingsindustrie kunnen worden gebruikt en in de voedselketen mogen komen. Het gaat voorlopig enkel nog maar om de glucosides. Het eigenlijke plantje stevia zelf wordt nog niet vrijgegeven voor consumptie.

Er lopen nog onderzoeken om na te gaan of stevia toch niet toxisch zou zijn.

De discussie om stevia sleept al jaren aan. In bepaalde kringen werd gesuggereerd dat de lobby van de suikerindustrie en de suikerbietboeren de introductie van stevia zou tegenwerken.

Jan Eyckmans heeft daar twijfels bij. "Wetenschappelijk onderzoek naar toxische effecten van voedingsadditieven lopen doorgaans vele jaren. Er zijn overigens al wel meer alternatieven voor suiker op de markt dan enkel de steviolglucosides."

MB

Aangeboden door onze partners