Berlusconi treedt af als premier van Italië

Print

Berlusconi treedt af als premier van Italië

Silvio Berlusconi is niet langer premier van Italië. De 75-jarige Berlusconi heeft zonet zijn ontslag ingediend, zo werd net bevestigd door een communicé van het Italiaanse paleis.

Berlusconi werd bij zijn aankomst op het presidentieel paleis door omstaanders onthaald op gejoel en beledigingen. Zaterdagnamiddag keurden de Italiaanse volksvertegenwoordigers een hervormingsplan, dat het vertrouwen in de Italiaanse economie moet herstellen, goed. Eerder beloofde Berlusconi dat hij zou aftreden zodra dat hervormingsplan door het parlement werd aangenomen.

Het pakket maatregelen voor de sanering van de openbare financiën en de hervorming van de economie werd zaterdagnamiddag goedgekeurd. Silvio Berlusconi trok daarop naar president Giorgio Napolitano om zijn aftreden aan te kondigen. Omstreeks 21u15 kwam bij aan op het presidentieel paleis, waar hij op boegeroep en beledigingen werd getrakteerd. Tv-beelden toonden dansende mensen nadat het nieuws van Berlusconi's ontslag officieel was. Algemeen wordt aangenomen dat de nieuwe regering geleid zal worden door oud-eurocommissaris Mario Monti en een brede meerderheid zou kennen.