Illusionist uit Geetbets krijgt gelijk van Haagse rechtbank

Print
Illusionist uit Geetbets krijgt gelijk van Haagse rechtbank

Illusionist uit Geetbets krijgt gelijk van Haagse rechtbank

Hans Klok, de Hollandse glorie op goochelgebied, mag de Belgische choreografie van 'hand through body' (hand door lichaam) en 'head drop' (vallend hoofd) van illusionist Rafael Van Herck uit Geetbets niet meer vertonen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag beslist. De rechter veroordeelde Hans Klok tot het betalen van 12.000 euro.

De 36-jarige Rafael - die internationale prijzen behaalde met het ontwikkelen van goocheltrucs - spande een kort geding aan omdat vakgenoot Klok zijn unieke combinatie van goocheltrucs zonder toestemming vertoonde. Rafael bedacht de choreografie en voerde ze jarenlang samen met illusionist Hans Klok op.

De act verloopt als volgt: Klok probeert een glas van een dienblad te pakken, maar butler Van Herck houdt het pesterig weg. Hierop duwt Klok zijn hand door de butlers rug en trekt het glas door het kostuum naar zich toe. Klok geeft hem een schouderklop, waardoor het hoofd van de butler op het blad valt. Geschrokken spuugt Klok het water uit en zet het hoofd weer op zijn plek.

Dit voorjaar wilde Hans Klok het succesnummer nog eens opvoeren tijdens een televisieprogramma met de Chippendales. Rafael vond dit goed, als vriendendienst. Tot Rafael in de nieuwe tournee van Hans Klok zijn eigen choreografie opnieuw zag opduiken. De vriendschap tussen de illusionisten bekoelde snel en is gisteren beslecht voor de rechtbank in Den Haag.

De rechter heeft deze combinatie en choreografie van trucs auteursrechtelijke bescherming toegekend. Nederlander Hans Klok wordt veroordeeld tot een boete van 5.000 euro voor elke keer dat hij de choreografie van Rafael nog in zijn show vertoont.

Dit verbod geldt wereldwijd. Rafael die in het Franse Mâcon op tournee is, reageert opgelucht. "Ik probeer steeds unieke acts te brengen die enkel in mijn shows te zien zijn, en dat wil ik ook zo houden", zegt hij

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio