Bjorn Haneveer stopt met snooker na tornooi in Antwerpen

Print
Bjorn Haneveer stopt met snooker na tornooi in Antwerpen

Bjorn Haneveer stopt met snooker na tornooi in Antwerpen

Kempenaar Bjorn Haneveer (35) hangt de keu aan de wilgen. Zaterdag begint hij in de Antwerpse Lotto Arena met een knalaffiche tegen Jimmy White aan zijn allerlaatste proftornooi.

Het afscheid van Haneveer in het midden van het profseizoen komt niet geheel onverwacht, de Weeldenaar ontbrak al op de meeste tornooien door een schouderblessure. De echte reden voor het voortijdige vaarwel ligt echter elders: na de hervormingen op de Main Tour is profsnooker niet langer financieel haalbaar voor de subtop. “Ik voorspelde het meteen toen Barry Hearn vorig jaar zijn hervormingen aankondigde”, zegt Haneveer.

Stijgende onkosten

“Met twaalf extra tornooien is er wel meer prijzengeld te winnen maar ook je onkosten stijgen enorm. Als je dan ook nog eens een gezin te onderhouden hebt, dan kan dat alleen door het snooker te combineren met een job. Als ik niet ergens ter wereld een ergens ter wereld een tornooi speel, ben ik dus ook schrijnwerker. Van trainen komt dan niets meer in huis en dus zakt je niveau.”

Haneveer merkte het zondag nog op de voorrondes van het UK Championship, zijn laatste rankingtornooi. “Ik verloor met 6-4 tegen de Chinees Pengfei. Niet eens zo slecht als je weet dat hij acht uur per dag traint. (Grijnst) Dat is bijna evenveel als ik het afgelopen jaar.”

Haneveer is de beste Belgische snookerspeler aller tijden. Hij speelde ruim vijftien jaar op de Main Tour en haalde daarbij twee keer de achtste finales van een rankingtornooi.

Hij werd twee keer Europees kampioen en pakte goud en brons op de Wereldspelen. Dit weekend neemt hij afscheid in zijn achtertuin. “Of ik nog doorga op Belgisch niveau weet ik nog niet. Ik ga wel vaker commentaar geven bij het snooker op Eurosport.”

MG

Foto: Photo News