Rijke Lukaku's huren sociale woning voor 300 euro /maand

Terwijl er vierhonderd mensen op de wachtlijst staan, kan Roger Lukaku, vader van zeer goed verdienend stervoetballer Romelu, in Bornem toch nog een sociale woning huren tegen een zeer gunstig tarief. Maandag werd hij zelfs voor de vrederechter gedaagd wegens huurachterstal.

kscherpenberg

De familie van stervoetvaller Romelu Lukaku maakte de afgelopen tien jaar gebruik van dat gunsttarief. Ze huurden een sociale woning in de Duiventilstraat in Bornem. Buurtbewoners zagen hoe de Lukaku's pas enkele weken geleden hun inboedel in een verhuiswagen stopten en ermee naar hun nieuwe grote huis in Wemmel reden.

Vandaag staat de naam van de Lukaku's nog steeds op de deurbel van hun sociale woning en sleept de sociale huisvestingsmaatschappij Eigen Woning de familie voor de rechter wegens achterstallige huur.

"De familie-Lukaku is inderdaad al jaren een vaste klant van ons. Maar de laatste maanden hebben we een huurgeschil dat maar blijft aanslepen. We zijn het beu en zijn dus naar de vrederechter gestapt. Ik merk dat de familie-Lukaku ondanks onze oproep niet naar de rechtbank is gekomen. Wij gaan dan maar door met de gerechtsprocedure. De vrederechter zal in dit dossier een uitspraak moeten vellen", zegt directeur van Eigen Woning Bart Smets. De directeur wil niet zeggen hoeveel huur de Lukaku's betalen, maar betrouwbare bronnen hebben het over nog geen 300 euro per maand.

"Zulke huurders nodig"

Volgens specialisten is het perfect mogelijk dat rijke mensen gedurende jaren een sociale woning kunnen huren. "Met spaargeld wordt nu eenmaal geen rekening gehouden bij de bepaling van de huurprijs voor een sociale woning. Ook rijke mensen kunnen een sociale woning huren, zolang ze hun fortuin maar op hun spaarboek laten staan", zegt directrice van de Bornemse sociale huisvestingsmaatschappij Gezellige Woningen Anja Schoeters.

"Buitenlandse rijkdommen die niet op de belastingbrief moeten worden aangegeven, worden ook niet meeregekend voor de bepaling van de huurprijs. In Bornem komt het steeds vaker voor dat oudere mensen met een klein pensioentje ineens een grote erfenis krijgen, maar toch een lage prijs voor hun sociale woning blijven betalen omdat die erfenis integraal op hun spaarboek blijft staan. De Lukaku's zitten misschien in een soortgelijk verhaal, maar ze maken zeker geen misbruik van het systeem. Integendeel zelfs: rijke huurders als de Lukaku's betalen op tijd. Dat is lang niet zo voor alle klanten van sociale huisvestingsmaatschappijen. Wij hebben zulke huurders hard nodig", zegt Anja Schoeters.

CWil

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer