Ronald Janssen wellicht niet in cassatie

Ronald Janssen tekent wellicht geen cassatieberoep aan tegen zijn levenslange veroordeling voor de moorden op Annick Van Uytsel, Kevin Paulus en Shana Appeltans. De wettelijke termijn om in cassatie te gaan - 15 vrije dagen na het arrest dat op vrijdag 21 oktober viel - verstrijkt vandaag.

kscherpenberg

Gisteravond had Ronald Janssen in de gevangenis nog een onderhoud met zijn advocaat, meester Adam Miskovic, om na te gaan of hij al dan niet zijn veroordeling zou aanvechten. Dat kan alleen op basis van procedurefouten. Cassatieberoep aantekenen, heeft ook weinig zin. In het beste - maar niet het meest waarschijnlijke - geval zouden de moorden op de jonge mensen omgezet kunnen worden in doodslag maar dan zou Janssen aankijken tegen 10 jaar ter beschikkingstelling van de regering (en kan hij bijvoorbeeld geïnterneerd worden).

Als Janssen geen cassatie aantekent, valt definitief het doek over het geruchtmakende proces. Aanstaande maandag staat enkel nog de afhandeling van de burgerlijke belangen op het programma. Dan wordt bepaald welke sommen de veroordeelde leraar uit Loksbergen aan de nabestaanden van Annick (18), Kevin (22) en Shana (18) moet betalen. In totaal hebben 29 personen, onder wie de ouders, grootouders, broers en zussen en ooms en tantes van de slachtoffers, zich burgerlijke partij gesteld. De zitting voor het hof van assisen in Tongeren start om 14 uur. Of Janssen die afsluitende zitting zal bijwonen, is nog maar de vraag. Hij is daartoe niet verplicht.

Ronald Janssen zit nog altijd opgesloten in de gevangenis van Hasselt. Mogelijk verhuist hij later naar een andere strafinstelling. De gevangenis van Leuven-Centraal is één van de mogelijkheden.

NV/CV