"Eén grote DNA-databank voor alle inwoners van België"

De bekende Antwerpse assisenpleiter en CD&V-politicus Walter Damen wil één grote DNA-databank met stalen van alle inwoners van België. Hij deed dat voorstel in een interview naar aanleiding van het verschijnen van een nieuw boek dat hij met wetsdokter Werner Jacobs en justitiejournalist Jan Heuvelmans schreef (Dagboek van een Wetsdokter.

pneirinckx

CSI in Vlaanderen, Van Halewyck, 240 p.).

Er is te weinig geld voor DNA-onderzoeken en daardoor blijven vele moorden onopgehelderd. De huidige DNA-databank bevat ook veel te weinig stalen om mee te kunnen vergelijken: amper 47.500. En dan zijn DNA-tests niet echt zinvol.

Damen wil daar iets aan doen. Iedereen die in België woont, zou een DNA-staal moeten afstaan. Bij de geboorte zou men bovendien een staal moeten nemen. Dat komt in een databank en het staal kan de identiteitskaart vervangen. Damen: “Ook bij de asielzoekers zou men een DNA-staal moeten kunnen nemen, al was het maar om asielshopping - onder een andere naam in uiteenlopende landen asiel aanvragen – tegen te gaan en bij illegalen later vast te stellen wie ze echt zijn. Maar dat laatste moet Europees geregeld worden”, zo zegt de advocaat.

Damen wil door dit voorstel het DNA-onderzoek efficiënter én goedkoper maken. “Het is gewoon een modernisering van de identiteitskaart. Het is geen schending van de privacy: wie niets te verbergen heeft hoeft niet bang te zijn”, zo heet het nog.

Het volledige interview leest U op de expertenpagina van John De Wit.

JDW

Foto: Photo News

Meer over Walter Damen