Jong en oud in de wachtrij om lijk Kadhafi te bewonderen

Het stoffelijk overschot van de Libische dictator Moammar Kadhafi is nog altijd niet begraven. Aan een koelcel in de havenstad Misurata stonden zaterdag zelfs heel wat Libiërs aan te schuiven om toch maar even het lijk van de gehate man te zien.

kscherpenberg

Het hoofd van Kadhafi - die mogelijk met zijn eigen wapen werd gedood - is nu wel gedraaid zodat de schotwonde niet meer te zien is. Naast hem ligt ook zijn gesneuvelde zoon Mutassim.

"Ik was geschokt toen het nieuws naar buiten werd gebracht. Mensen vertelden me dat Kadhafi dood was, maar ik kon het pas geloven toen ik hem zag", aldus Mustafa Araibi, een van de bezoekers in de koelcel.

Niet alleen volwassen mannen willen geconfronteerd worden met het lichaam, ook kinderen en hoge functionarissen uit de Nationale Overgangsraad (NTC) meldden zich aan.

Kadhafis stam heeft het lijk van de kolonel opgeëist. Men wil hem begraven in Sirte, waar hij geboren en gedood werd. De NTC geeft echter de voorkeur aan een geheime locatie zodat Sirte geen bedevaartsoord wordt voor gewezen aanhangers.