Recordaantal wietplantages gevonden in Limburg

Elke week worden in het gerechtelijk arrondissement Hasselt minstens twee wietplantages opgerold. Tot eind september waren er dat al 85. Evenveel als het recordjaar 2010. Volgens Luc Valkenborg, gerechtelijk directeur van de FGP Hasselt, is het probleem aan het uitdijen naar de andere provincies. “Maar dat maakt het hier zeker niet minder ernstig. Integendeel, Nederland is zijn wietprobleem aan het exporteren. En dat zal nog erger worden wanneer de coffeeshops dichter bij de grens gaan komen”, waarschuwt de directeur.

fvranckx

99 procent van de wietplantages die door de lokale of federale politie worden ontdekt, hebben een rechtstreekse link met Nederland. “Maar het is heel moeilijk om bij de opdrachtgevers te komen. De mensen die wij arresteren, zijn de kleine garnalen. Het zijn de mensen met geldproblemen die hun loods, kelder of zolder lieten ombouwen tot een plantage of Nederlanders die hier een huis huren om cannabis te kweken. De mensen aan de top vinden, is heel moeilijk. Maar we blijven zoeken”, zegt Valkenborg.

Omdat hier intens naar de leiders van de wiethandel wordt gezocht, hebben de organisatoren hun strategie aangepast. “Spreiden van risico is het sleutelwoord. De plantages worden kleiner, maar er zijn er meer. Wanneer ze er dan eentje kwijtspelen, zijn ze tenminste niet alles kwijt. En ze hebben nog de opbrengst van de andere plantages”, legt Valkenborg uit. Door de spitsvondigheden van de wietsector wordt het voor de speurders alsmaar moeilijker om plantages te vinden. “Koelcellen, zolders van een huis in de straat, akkers; waar er plaats is, kan een plantage worden opgezet. Een warmtedetector zou onze zoektocht al eenvoudiger maken. Maar de procedure om die te gebruiken is erg omslachtig. En het is enkel mogelijk in een lopend gerechtelijk onderzoek en in opdracht van de onderzoeksrechter.”

Zwarte lijst

Nu ze in Nederland van plan zijn om de coffeeshops weg te halen uit het centrum van Maastricht en te verhuizen naar een locatie dichtbij de grens, vrezen ze bij de FGP dat er nog meer kwekers naar hier zullen afzakken. “Hier cannabis kweken, houdt minder risico in dan in Nederland. Wanneer daar iemand betrapt wordt, komt hij bij de verhuur- en verzekeringsmaatschappijen op een zwarte lijst te staan. Een huis huren of een verzekering afsluiten wordt daardoor onmogelijk. Dus steken ze maar de grens over en huren ze hier een huis om plantjes te kweken”, aldus de gerechtelijk directeur.

Stockeren

Door de grote vangst begint het in beslag genomen bewijsmateriaal ook gigantische proporties aan te nemen. De plantjes worden en masse vernietigd, maar de installaties zijn bewijsmateriaal en moeten normaal tot aan het proces worden gestald. En dat zorgt op sommige plaatsen voor problemen. Er moet zelfs extra ruimte worden gehuurd om het materiaal op te slaan”, weet Valkenborg. Volgens hem zou het veel beter zijn om al dat materiaal te vernietigen.

“Het is al meermaals gebeurd dat we een verbeurd verklaarde installatie een tweede keer in beslag nemen. De kweker had de toestellen legaal kunnen kopen op de koopdag van de dienst financiën. Wanneer die mogelijkheid er al niet meer is, kost het opstarten van een plantage wat meer en is de drempel om te starten hoger”, zegt Valkenborg. Tegenwoordig gaat justitie er al sneller mee akkoord om de volledige installatie te vernietigen. “Want de opslag ervan is een dure aangelegenheid en het risico op vervuiling is groot omdat deze installaties niet geschikt zijn voor opslag.”


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio