"Mogelijk stappen we naar het Hof voor de Rechten van de Mens"

De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) stapt mogelijk naar het Hof voor de Rechten van de Mens om aan te klagen hoe de journalisten worden behandeld bij het assisenproces tegen Ronald Janssen. Dat bevestigt voorzitter Pol Deltour donderdag, op de voorlaatste dag van het proces.

kscherpenberg

"Er is vanalles fout gelopen tijdens het proces Janssen, met als hoogtepunt het incident met de VRT", zegt Pol Deltour. De openbare omroep werd kortstondig de toegang tot de assisenzaal ontzegd omdat de voorzitter dacht dat er opnames in de zaal waren gemaakt.

"Dit is een zeer gevaarlijk precedent", argumenteert Deltour. "De voorzitter van het assisenhof heeft het pleit op korte termijn gewonnen, maar wij denken na over verdere stappen. Mogelijk stappen we naar het Hof voor de Rechten van de Mens."

Persrechter Nico Snelders geeft toe dat er tijdens het proces zeer strikt werd omgegaan met de verslaggeving. "Tijdens het proces Clottemans werd de media veel toegestaan en daar is misbruik van gemaakt. Daarom hebben we deze keer besloten voorzichtig tewerk te gaan." Ook op de beperkte capaciteit van de assisenzaal en de relaiszaal kwam tijdens het proces veel kritiek. "We hebben overwogen om een zaal af te huren in het Gallo Romeins Museum, maar dat bleek te duur en bovendien konden we de veiligheid niet garanderen."

Snelders staat wel open voor een gesprek met de VVJ om lessen te trekken uit dit proces. De Journalistenvereniging gaat ook rond de tafel zitten met de toekomstige minister van Justitie.