Ronald Janssen schuldig over de hele lijn

Ronald Janssen is door de Tongerse assisenjury schuldig bevonden over de hele lijn. Dat maakten ze zopas bekend. Ze achten Janssen dus schuldig aan de moorden op Annick Van Uytsel, Kevin Paulus en Shana Appeltans, aan de gevangenhouding van Annick en aan de foltering en verkrachting van Shana. De uitspraak werd op luid applaus onthaald in de zaal.

fvranckx

Janssen reageerde schijnbaar emotieloos op de uitspraak. Hij leunde achterover en deed niets. Wanneer hij de zaal verliet, gaf hij een hand aan zijn advocaat en bedankte hem. Met een glimlach op zijn gezicht verliet hij de proceszaal. De familie van de slachtoffers vlogen elkaar in de armen, maar waren boos over de glimlach op Janssens gezicht.

Ondanks het pleidooi van Adam Miskovic, tonen de twaalf juryleden geen genade voor de moordenaar van Loksbergen. Ze menen dat Janssen Annick tegen haar wil heeft vastgehouden en haar met voorbedachten rade heeft gedood. Ook in het geval van Kevin en Shana is er volgens hen sprake van voorbedachtheid met foltering en verkrachting als verzwarende omstandigheden.

"Het ontbreken van herinneringen is geveinsd", luidt het vonnis. Pas ter zitting is de betrokkene gaan verklaren dat Annick vrijwillig met hem is meegegaan. Over voorbedachtheid van de doodslag bestaat geen twijfel.

"Tijdens de moorden op Kevin Paulus en Shana Appeltans werd er niet gehandeld in dolle woede. Ronald Janssen had een beredeneerd plan, dat blijkt uit het feit dat hij zich had voorzien met twee geladen wapens, een bus benzine en een aansteker. Dat hij nog andere plannen met Shana had, blijkt uit het feit dat hij haar niet meteen na het doden van haar vriend heeft doodgeschoten. Het staat buiten kijf dat ze eveneens gefolterd werd.

Morgen zullen openbaar aanklager Patrick Boyen en Adam Miskovic nog debatteren over de strafmaat. Maar gezien de antwoorden op bovenstaande schuldvragen, is het zeer waarschijnlijk dat Janssen levenslang zal krijg met een terbeschikkingstelling van de regering.

Lees ook: Snikkende Janssen: "Ik heb het nooit gewild"

Herbeleef de zitting:

Proces Janssen: Volg de achttiende dag

FiVr Tekening: Palix