Snikkende Janssen: "Het spijt me"

Ronald Janssen heeft donderdagochtend op zijn assisenproces het laatste woord gekregen voordat de jury zich terugtrok om te oordelen over de schuldvraag. Net zoals tijdens zijn eerste verhoor één maand geleden, begon hij opnieuw te snikken. “Ik heb dit niet gewild”, richtte hij zich tot voorzitter Jordens. Vader Appeltans liep meteen kwaad de zaal uit. Ondertussen is de jury klaar met de beraadslaging en de motivatie.

kscherpenberg

De dag begon met de replieken van openbaar aanklager Boyen en meester Miskovic. “Wie gelooft een man met een verleden van gewelddadige verkrachtingen? Die andere feiten, waarvoor hij hier niet terechtstaat, zeggen veel over de criminele ingesteldheid van die man!”, klonk Boyen scherp.

“Ik heb de indruk dat u slecht geslapen hebt omdat ik in mijn pleidooi enkel aangehaald heb wat in het dossier staat”, repliceerde meester Miskovic, alvorens in te gaan op enkele details uit het onderzoek naar de verdwijning van Annick Van Uytsel en kritiek te uiten op het werk van de speurders. Tot slot vroeg de strafpleiter nog maar eens om geen rekening te houden met de andere feiten waarvan Janssen wordt verdacht. “Men is onschuldig tot de schuld bewezen is!”

Ronald Janssen kreeg zelf het allerlaatste woord. “Het is niet de bedoeling dat ik ga pleiten. Het is niet de bedoeling dat ik het laatste woord heb. Die drie mensen moeten het laatste woord hebben”, snikte hij. “Ik wil u bedanken, de mensen… Ik kom niet goed uit mijn woorden. U en andere mensen hebben ervoor gezorgd dat het proces sereen is verlopen. Wat mijn drijfveer ook geweest is, woede, angst, frustratie,… Ik heb dat nooit gewild. En het spijt me. Dank u.”

De jury besliste vervolgens over deze vragen en moet het oordeel nu motiveren: - de gevangenhouding van Annick Van Uytsel - doodslag op Annick Van Uytsel met voorbedachten rade - doodslag op Kevin Paulus met voorbedachten rade - foltering van Shana Appeltans - verkrachting van Shana Appeltans - doodslag op Shana Appeltans met voorbedachten rade

Volg de zitting live via onze reporter ter plaatse:

Proces Janssen: Volg de achttiende dag

FiVr Foto: TVG