Ex-vriendin Janssen minimaliseert verkrachtingszaak

Print
Ex-vriendin Janssen minimaliseert verkrachtingszaak

Ex-vriendin Janssen minimaliseert verkrachtingszaak

Op het proces-Janssen kwam vandaag de ex-vriendin van de moordenaar getuigen. Nathalie B., die kan worden gezien als de kroongetuige, woonde tien jaar samen met Janssen en samen hadden ze twee kinderen. Nadat ze in 2005 had besloten hem te verlaten, verkrachtte Janssen haar brutaal. Maar twee jaar na de feiten trok ze haar klacht in en werd Janssen vrijgesproken.

Tot ieders verbazing kwam de ex-vriendin van Janssen de verkrachtingszaak nuanceren. Zo herinnert ze zich niet meer of ze voor de feiten zelf een slaappil had ingenomen of dat Janssen die haar had toegediend. "Ik had de beslissing genomen om bij Ronny weg te gaan voor die feiten. Ronny is toen in paniek geslagen en heeft dingen gedaan waar hij achteraf spijt van had", deed Nathalie B. haar verhaal.

Bezoek in gevangenis

"Na die nacht waarin die feiten zijn gebeurd ben ik weggegaan omdat ik bang was en vooral omdat mijn kinderen nog bij hem waren. Daarom ben ik naar de politie gegaan, voor hulp. Ik ben de ganse dag verhoord. Op het einde van de dag mocht ik naar huis en mijn gevoel was een gevoel van eenzaamheid. Ze hadden mij niet begrepen: die vraag om hulp werd een onderzoek, een procedure waar ik niet om gevraagd had. Ik had gevraagd om hulp voor mijn gezin en die vraag was in mijn beleving niet gehoord. Zonder dat ik me daarvan bewust was, had ik klacht neergelegd."

"Twee jaar na de feiten heb ik een brief geschreven dat ik me niet meer burgerlijke partij wilde stellen. Het was mijn initiatief, maar we hebben daar wel samen over gesproken. Het belangrijkste voor mij was dat Ronny zijn verantwoordelijkheid als vader had opgenomen en ik vond niet dat hij voor die feiten gestraft moest worden."

"Beseft u dat u door geen klacht neer te leggen ervoor gezorgd hebt dat hij werd gekwalificeerd als 'seksuele delinquent negatief' en dat hij daardoor nog twee moorden heeft kunnen plegen?", merkte meester Vermassen streng op alvorens hij werd terechtgewezen door voorzitter Jordens.

Nathalie B. gaat Janssen nog vaak bezoeken in de gevangenis, maar weet naar eigen zeggen ook niet wat er precies gebeurd is met Annick Van Uytsel, Kevin Paulus en Shana Appeltans. "Ik denk dat als ik het te weten was gekomen, ik zelfs niet meer ging. Ik heb dat nodig in het zoeken naar het waarom", besloot ze.

Herbeleef de zitting:

FiVr

Foto: TVG