Sikhs betogen in Leuven tegen komst minister Kamal Nath

Print
Zowat 300 sikhs uit België, Frankrijk en Engeland hebben donderdagmorgen in Leuven gemanifesteerd tegen de aanwezigheid van Kamal Nath, de Indiase minister van stadsontwikkeling, op de vijfde EuroIndia Top die donderdag en vrijdag plaatsvindt in de universiteitsstad. De manifestanten eisten dat Nath voor het internationaal gerechtshof in Den Haag gebracht wordt voor zijn leidende rol in een genocide op Sikhs in 1984.

Volgens de actievoerders voerde Nath, die op dat ogenblik minister voor transport was in India, op 1 november 1984 de menigte aan die de sikh-tempel Rakab Ganj aanviel, waarbij vele sikhs levend werden verbrand. Kort daarvoor was president Indira Gandhi vermoord door haar sikh-lijfwachten. Bij deze aanval stierven volgens officiële regeringscijfers 3.500 sikhs, maar onofficiële cijfers spreken van 40.000 doden.

Ook in andere steden werden in die periode sikhs vermoord. In India leven 25 miljoen sikhs, wat neerkomt op 2 procent van de bevolking.

De actievoerende sikhs eisten dat België en de EU-instanties zouden weigeren Nath officieel te ontvangen. De vzw Gurdwara Sangat Sahib uit Sint-Truiden vraagt in een open brief aan premier Leterme dat ons land Nath voor de strafrechter daagt wegens misdaden tegen de menselijkheid.

Manifestanten vroegen donderdag tevens dat hij door het internationaal gerechtshof van Den Haag wordt berecht. Ze wijzen daarbij naar de conclusies van een onderzoekscommissie in India die de moordpartij onderzocht en naar een oproep van een Amerikaanse federale rechtbank om "Kamal Nath te dagvaarden op basis van het overweldigend bewijs van zijn betrokkenheid in het bloedbad van de sikhs in 1984".