Speelplaats op fuifbunker

Print

Speelplaats op fuifbunker

Sint-Truiden - Tegen begin 2015 bouwt het gemeentebedrijf op de Gazometersite een fuifbunker, een school, een ondergrondse parking voor 270 auto’s, een welzijnscampus en appartementen. Het project zal in het totaal 30 miljoen euro kosten. “Maar door alle diensten samen te zetten, sparen we geld”, zegt voorzitter Roland Duchâtelet (Open Vld).

De Gazometersite is een plek met een lange geschiedenis. In de 19de eeuw zat hier een fabriek die van vette steenkool gas maakte, in de 20ste eeuw brouwden ze hier Coca-Cola en had Belgacom er zijn stek. De stad heeft de grond gekocht in 2005. Maar nu zijn de projecten concreet.

“We hebben de sloopvergunning aangevraagd bij de provincie”, zegt Veerle Heeren (CD&V). “We hopen in februari te slopen. Daarna zal de site gesaneerd moeten worden, ook dat zal een jaar duren. Eind 2013 starten we met de bouw zodat we begin 2015 klaar zijn.”

Het gemeentebedrijf is bouwheer van de site. “Wij financieren wel alles, maar we recupereren dat geld bij de verschillende instanties”, zegt Roland Duchâtelet.

“De school betaalt bijvoorbeeld haar gebouw. Groot voordeel is nu dat we veel diensten samenzetten. Anders moet je voor elk gebouw telkens een nieuwe toegangsweg en een parking aanleggen. Nu kunnen we een aantal dingen delen. Zoals een keuken, het onthaal of zelfs toiletten.”

Fuifzaal

De fuifzaal komt ondergronds. De zaal zal ook gescheiden zijn van de gebouwen ernaast, zodat er geen last kan zijn van geluidshinder.

Het dak van de fuifzaal is de speelplaats van de school, ook al een vorm van isolatie. Prijs: vijf miljoen euro. De duurste fuifzaal van Limburg? “Nee”, zegt Veerle Heeren beslist. “In Genk hebben ze bijvoorbeeld al een duurdere zaal.”

De zaal is er niet alleen voor fuiven, maar wordt eigenlijk een soort van stadsfeestzaal. “De functie kun je vergelijken met die van de manège”, zegt Roland Duchâtelet. Het gerenoveerde gebouw van de jeugddienst aan het station blijft staan.

School

Op de site komen ook 400 kinderen van katholieke basisscholen Kabos die zich nu redden met containers. De school wordt ook zo gebouwd dat delen daarvan ‘s avonds ook voor andere activiteiten kunnen worden gebruikt.

Welzijnscampus

In een woontoren komen alle mogelijke diensten die te maken hebben met welzijn: opvoedingswinkel, Kind en preventie, Regiohuis Kind en Gezin, Landelijke kinderopvang, CLB en het jongerenadviescentrum van het CAW.

Vragen bij haalbaarheid

Meerderheidspartij Lijst Burgemeester is uit het gemeentebedrijf gestapt omdat ze de projecten van het gemeentebedrijf te groots vinden.

“Die fuifzaal had er al in 2012 kunnen staan”, zegt burgemeester Vandenhove. “Nu zijn daar alle andere dingen aan gekoppeld wat alles vertraagt. Maar principieel hebben we niks tegen het project. Alleen hebben we vragen bij de haalbaarheid.”


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio