"Zie toekomst Belgische staat met zeker optimisme tegemoet"

Karl-Heinz Lambertz, de minister-president van de Duitstalige Gemeenschap, is optimistisch over het communautaire akkoord dat acht onderhandelende partijen hebben gesloten. Net als de Vlaamse en de Franse Gemeenschap krijgt de Duitstalige Gemeenschap er bevoegdheden bij.

kscherpenberg

"Ik ben blij dat de gordiaanse knoop eindelijk is ontward en ik zie de toekomst van de Belgische staat met een zeker optimisme tegemoet", zegt Lambertz aan Belga.

Met het akkoord staat de trein van het Belgische federalisme weer op de rails en het zwaartepunt van de besluitvorming is opnieuw vastgelegd, zegt Lambertz nog. Toch wil hij het vel van de beer niet verkopen voor die volledig geschoten is: het akkoord moet nog worden uitgevoerd en met het Egmontpact in het achterhoofd is dat geen evidentie.

Net als de andere gemeenschappen krijgen de Duitstaligen zeggenschap over de kinderbijslag en meer bevoegdheden inzake gezondheidszorg.

De Duitstalige Gemeenschap krijgt ook meer te zeggen over arbeidsmarktbeleid, hoewel dat een gewestbevoegdheid is. Daarover is wel nog een afzonderlijk akkoord met het Waals Gewest nodig.

Beeld: PhotoNews

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer