Vingerafdrukken op chip reispas in 2012

Wie volgend jaar in ons land een internationaal paspoort aanvraagt, moet in het gemeentehuis zijn vingerafdrukken achterlaten en ter plekke een foto laten maken. Met deze nieuwe procedure volgt Buitenlandse Zaken de Europese richtlijn uit 2004.

kscherpenberg

Elk internationaal paspoort dat door ons land wordt uitgereikt, bevat een chip die verstopt zit in de kartonnen kaft. De chip kan verschillende biometrische gegevens opslaan zoals persoonlijke informatie, een foto die gezichtsherkenning mogelijk maakt, vingerafdrukken, maar ook bijvoorbeeld een irisscan.

"Vanaf volgend jaar moet iedereen de vingerafdrukken van zijn wijsvingers achterlaten bij aanvraag op het gemeentehuis. Ook zal ter plaatse een live picture gemaakt worden", zegt woordvoerder Michel Malherbe van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Een live picture is een foto van de gebruiker op het moment dat hij het paspoort aanvraagt in het gemeentehuis, ambassade of consulaat. Die foto wordt afgedrukt in het paspoort, maar eveneens opgeslagen op de chip om later bij identiteitscontroles op computerschermen weergegeven te worden.

"De nieuwe veiligheidsmaatregelen zijn nog steeds een gevolg van de aanslagen van 11 september 2001. De vraag naar waterdichte identiteitscontrole is zeer hoog. De vingerafdrukken moeten het mogelijk maken om op termijn lange wachtrijen op luchthavens te beperken. En hoe minder papieren paspoorten nodig zijn, hoe kleiner de kans op namaak en gesjoemel", aldus Malherbe.

RD

Beeld: PhotoNews

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer