Watervogelbond blaast eerste kaarsje uit

Print

Watervogelbond blaast eerste kaarsje uit

Lanaken -

De jarige ‘Watervogelbond’, pakte afgelopen weekend uit, met haar eerste watervogelbeurs onder eigen vleugels, in de Waterburcht van Pietersheim-Lanaken. De in 2010 boven het doopvont gehouden vereniging, voor verantwoord watervogels houden, is tevreden over deze eerste verkoop- en ruilbeurs.

Waar anders, dan in de prachtig gerenoveerde waterburcht, komt zo’n beurs beter tot zijn recht. Zelfs bij het personeel van de waterburcht spreekt men van een ongekend succesvol weekend. Meer dan 500 bezoekers deden zowel de Waterburcht als de watervogelbeurs aan. Dat is een opsteker voor volgende jaren bij beide organisaties.

De meest tot de verbeelding sprekende watervogel, was een 'old lady Duck' met een donzig kroontje op het hoofd. 16 lentes telt deze, door ouderdom waggelende oma (Oudhollands ras). Ze zal nog wel een tijdje meegaan, onder de goede zorgen van bestuursmedewerker, Mariano Zamorano, die zich toegelegd heeft op gedomesticeerde watervogels.

Of ze nog broedt of eieren produceert is onze vraag? “dit jaar heeft ze nog vier eieren gelegd en die hebben wij laten uitbroeden bij voorzitter Robert Vangelabbeek. Een jong is daarvan behouden en dat zwemt hier ook rond in de vijver, waarschijnlijk zal dat haar laatste jong zijn, want deze soort van kuifeenden heeft te maken met een lethaalfactor en kan open schedels of draainekken voortbrengen”. Heeft ze ook een naam? Na even nagedacht te hebben zegt Mariano “we noemen haar soms ‘Trees’ “.

Er zaten heel wat mooie, maar ook vreemd ogende vogels tussen, die gekooid of vrij rond liepen op het binnenplein van de Waterburcht. Meer dan 1100 exemplaren waren er te zien op deze grootste verkoop- en ruilbeurs, waarvan 85 soorten eenden en 35 soorten ganzen en zwanen.

Er waren er bij die rechtop lopen ‘de loopeenden’, door een van hun soortgenoten werd Walt Disney geïnspireerd om zijn “Donald Duck’ te creëren. Waarschijnlijk zou een Oudhollandse kuifeend, zoals ‘Trees’, dan model hebben gestaan voor “Oma Duck”.

Er waren eenden en ganzen die in groep gehouden kunnen worden, maar ook spiegelganzen die je liever apart houdt wegens hun agressief gedrag, zoals o.a. de kleurrijke Nijlgans en de Orinocogans.

Het bestuur van de nu éénjarige vereniging is tevreden over het verloop van deze groots opgezette verkoop- en ruilbeurs, waarop heel wat vogels van eigenaar veranderden (75%).

Bestuurslid Jose Bastiaens, over deze beurs in de Waterburcht ,” We hebben een groot aantal liefhebbers kunnen bereiken, meer dan onze eerste beurs verleden jaar in de kinderboerderij van Pietersheim, die we deden met een overkoepelende organisatie. We hebben toen de hoofden bij elkaar gestoken en zijn een eigen vereniging gestart, die de naam 'Watervogelbond' toebedeeld kreeg. In ons eerste jaar hebben we heel wat gerealiseerd zoals: de website www.watervogelbond.be met 8300 abonnees op de nieuwsbrief. Een fotowedstrijd voor de mooiste foto van watervogels (beperkt tot eenden ganzen en zwanen), met een ongekend succes aan inzendingen en tijdens de tractordagen in Pietersheim realiseerden we een watervogelshow".

"Speciaal voor deze beurs reikten wij, het allereerste exemplaar van ons tweemaandelijks 'Watervogelmagazine' uit”. “We zijn tevreden, maar mocht het weer nog eens meegespeeld hebben, dan was het succes van deze beurs nog groter geweest, we waren net een week te laat met deze beurs”.

Tijdens deze beursdagen meldden zich 50 nieuwe leden.

INGESTUURD DOOR: Arnold Roberts

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio