CD&V en Open Vld liever zonder Groen! in federale regering

Zowel CD&V als Open Vld staan niet te springen om de groenen mee in de nieuwe federale regering te nemen. Dat bleek zondag nog eens in 'De Zevende Dag'. Volgens CD&V-Kamerfractieleider Servais Verherstraeten mogen de groenen niet al te gulzig zijn en zullen ze water bij de wijn moeten doen.

ikerremans

Nu de acht partijen en formateur Elio Di Rupo rond zijn met een communautair akkoord, kijkt iedereen uit naar de discussie rond de begroting en de sociaal-eonomische maatregelen. Eerst moet er echter duidelijkheid komen over welke partijen een toegangsticket krijgen tot de nieuwe regering.

Groen! en Ecolo zaten tot nu toe mee aan tafel omdat ze nodig zijn voor een tweederdemeerderheid voor de staatshervorming. Voor de begroting en het gewone beleid van de regering is dat echter niet nodig. CD&V en vooral Open Vld rijden de groenen er liever af.

Gulzig

Zonder Groen! is er in de regering geen Vlaamse meerderheid. "Een Vlaamse meerderheid is zeer belangrijk, maar niet tegen elke prijs", zei Verherstraeten zondag. Hij verwees naar een interview met Olivier Deleuze van Ecolo waarin die voor Groen! en Ecolo elk een vicepremier eist. "Op een ogenblik dat van de bevolking offers wordt gevraagd, is dat te gulzig", vindt de CD&V'er.

Open Vld-fractieleider Patrick Dewael herhaalde de liberale scepsis om met acht partijen tot een consensus te komen over sociaaleconomische maatregelen. Hij beklemtoonde dat de groenen helemaal anders denken over die dossiers. Dewael wees er wel op dat het aan formateur Elio Di Rupo is om een keuze te maken.

Meyrem Almaci (Groen!) verdedigde zich door te stellen dat CD&V en Open Vld zelf duidelijk moeten zeggen wat ze willen en dat er altijd onderhandeld kan worden.

Meer over Elio Di Rupo

Aangeboden door onze partners