Voormalige pastoor van Overpelt krijgt definitief 8 jaar cel

Het Antwerpse hof van beroep handhaaft de straf die in mei was uitgesproken tegen Bart Aben, de voormalige pastoor van Bocholt en Overpelt. De man gaat 8 jaar de cel in omdat hij 15 jaar lang twee kinderen heeft misbruikt, onder wie een mentaal gehandicapte jongen.

Caroline Cardinaels

Bart Aben had nog aangedrongen op een uitstel van straf omdat hij tot dan een blanco strafblad had en omdat hij ‘schuldinzicht’ zou hebben. Het hof had daar geen oren naar en reageerde ongemeen ferm: “Hij heeft geen respect gehad voor de kwetsbaarheid van de kinderen en hij maakte keer op keer misbruik van zijn gezagspositie als geestelijke.”

Het hof gaf Aben dan ook meer dan een celstraf van 8 jaar. Hij werd 10 jaar ontzet uit zijn rechten en mag 10 jaar lang geen onderwijs aan kinderen geven, of zelfs maar vrijwilligerswerk uitoefenen waar minderjarigen bij betrokken zijn.

Het hof tilde er zwaar aan dat Aben 15 jaar lang twee minderjarigen bij hem thuis en in de pastorij heeft misbruikt. Bovendien waren beide kinderen dan ook nog eens buren van de pastoor.

Zelfmoordpoging

Van kleinsaf heeft Aben de kinderen geleerd hoe ze hem moesten bevredigen. Wilde hij iets nieuws, dan deed hij het hen voor. Hij schuwde daarbij geen enkel taboe en had zowel seks met een jongen als met een meisje. Zo gauw hij vermoedde dat een van de kinderen uit de biecht zou klappen, stond hij klaar met presentjes. Aanvankelijk gebeurde dat met snoep en drankjes. Later betaalde hij de kinderen regelmatig. De priester nam de twee kinderen elke kans op een normale kindertijd af. Hun jeugd is kapotgemaakt.

De raadsheren aan het hof van beroep noemden het geen toeval dat een van beide slachtoffers van Bart Aben al een zelfmoordpoging ondernam.

JVB

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio