Janssen: "Shana was volledig verkoold, je kan niet meer zien of ze naakt was"

Ronald Janssen is vrijdagochtend weer in discussie gegaan met openbaar aanklager Patrick Boyen. Nadat de resultaten van de moord op Kevin Paulus en Shana Appeltans waren toegelicht, vroeg Boyen aan de beschuldigde waarom er kledij van het meisje achteraan in de auto lag. "Ze was niet naakt! Ze was volledig verkoold, dat kon je niet meer zien", antwoordde Janssen.

fvranckx

De zitting ging van start zonder vader Appeltans, zonder de ouders van Annick Van Uytsel en zonder de broer en de moeder van Kevin Paulus. Johan Appeltans is sinds gisteren terug aan het werk om zijn gedachten te verzetten. Martine Van Uytsel stortte donderdagmiddag compleet in door de hoogoplopende emoties.

Benzine

Ingenieur Willy Stroobants kwam eerst vertellen waarom hij denkt dat de Opel Corsa van Kevin in brand werd gestoken tijdens de nacht van 1 op 2 januari 2010.

"Er was geen technische oorzaak voor de brand. In de koffer vonden we een mannelijk lichaam, tussen de voor- en achterbank lag een tweede verkoolde lichaam. We hebben ook veel aangekoekt bloed gevonden op de bodem. Er moet benzine uitgegooid zijn, en aangestoken vanaf de bestuurdersdeur die open bleef staan", aldus de deskundige.

Volgens zijn collega Gino Van Vaerenbergh was de benzine dezelfde als die aangetroffen werd in de woning van Janssen.

Kledij

Vervolgens stelde Kris De Wael de resultaten voor van het onderzoek naar de teruggevonden kledijresten in de uitgebrande wagen. Die toonden aan dat de kledingsstukken van Shana rechts op de achterbank lagen. Het meisje zelf zou geen kleren meer hebben gedragen.

"Shana is in het uitgebrand voertuig teruggevonden, zonder kledijresten op haar lichaam. Alle overgebleven resten van haar kleren liggen rechts achteraan in de auto. Kan u dat eens uitleggen?', vroeg Boyen daarop aan Janssen.

"Er is toch niet gezegd dat ze daar zonder kledij lag", antwoordde die. "Ik blijf bij mijn verklaringen, ik heb haar niet aangeraakt. Ik wist dat er kledijresten waren gevonden. Ik had evengoed kunnen zeggen dat ik haar kleren heb afgetrokken om het bloed af te vegen. Maar dat heb ik niet gedaan, ik ga hier niets verzinnen."

"Maar het meisje gaat zich toch niet spontaan bij u uitkleden?", repliceerde de openbare aanklager. ""Ze was niet naakt ! Ze was volledig verkoold, dat kon je niet meer zien. U haalt Kevin en Shana door elkaar, meneer de procureur: hij lag in de koffer en droeg een jeansbroek, dat brandt heel moeilijk", aldus de beschuldigde.

Janssen had in het begin van het onderzoek vorig jaar verklaard dat zowel hij als Shana geen kleren aan hadden. Hij bekende eerst haar verkracht te hebben, maar nadien trok hij die verklaringen in.

Lees ook: "Shana heeft nog even geleefd, Kevin was meteen dood"

Volg de zittingsdag live via onze reporter ter plaatse:

Proces Janssen: Volg de tiende dag live