Regeringen bespreken nationalisering van Dexia

Print
Regeringen bespreken nationalisering van Dexia

Regeringen bespreken nationalisering van Dexia

De federale regering en de gewesten zoeken vrijdag naar overeenstemming over de toekomst van Dexia en Dexia Bank België. De voorkeur gaat naar een nationalisering, zo zei vicepremier Laurette Onkelinx (PS) vrijdag voor aanvang van een kernkabinet.

De voornaamste ministers van de federale regering zitten sinds 8.30 uur samen in de Wetstraat 16. "We werken aan een plan om onze positie in de bank te consolideren", zei vicepremier Didier Reynders (MR). "We willen de financiering van de volledige groep verzekeren, samen met Frankrijk, het geheel van de klanten verzekeren en de werkgelegenheid zo veel mogelijk behouden."

Breuk met het verleden

Vincent Van Quickenborne (Open Vld) pleitte voor een breuk met het verleden. "Dexia Bank België is een solide, goede bank. We moeten een oplossing vinden die de fundamentele problemen oplost. Elke oplossing die ruikt naar het verleden, zal de bank blijvend in de problemen brengen." Hij voegde nog toe dat de aandeelhouders die risico's nemen, ook de verliezen moeten dragen. "Je kan niet tegelijkertijd de winsten in eigen zak steken en de verliezen afwentelen op de gemeenschap."

Onenigheid

Steven Vanackere toonde enige irritatie over de zogezegde onenigheid tussen federale overheid en gewesten. "De onenigheid is vaak veel minder groot dan de media laten uitschijnen."

Na het kernkabinet ontmoeten premier Leterme en minister van Financiën Reynders om 10 uur de minister-presidenten van de gewesten.