Vader Appeltans niet meer aanwezig op proces Janssen

Na een rustdag gisteren, worden het in het assisenproces Janssen vandaag en morgen twee confronterende dagen voor de families van Annick Van Uytsel, Shana Appeltans en Kevin Paulus. Vader Appeltans is niet meer komen opdagen.Dinsdag had assisenvoorzitter Michel Jordens hem nog tot de orde geroepen, omdat hij een obsceen gebaar maakte tijdens de getuigenis van de buurvrouw van Ronald Janssen, met wie hij een seksuele relatie had.

fvranckx

Het bijwonen van het proces heeft enorm veel emoties losgeweek bij de familie Appeltans, en in het bijzonder bij de vader. Vanwege die hoogoplopende emoties is Johan Appeltans momenteel niet in staat de zitting bij te wonen.

Rugproblemen

Donderdag kwam normaal wetsdokter Wim Van de Voorde als eerste getuigen, maar openbaar aanklager Patrick Boyen wilde hem een bijkomende opdracht geven om vier medische dossiers van Ronald Janssen te bekijken naar aanleiding van zijn rugproblemen. Wegens het beroepsgeheim kan enkel een medicus die verslagen inkijken. Wetsdokter Van de Voorde ging vervolgens meteen aan de slag.

Meester Adam Miskovic, de advocaat van Janssen, vroeg eventueel de behandelende arts van Janssen zelf te horen in verband met diens rugklachten. Janssen verklaarde eerder al dat hij zijn hele leven met zware rugklachten kampte. Van de Voorde vond in de dossiers echter niets terug van rugklachten.

Boyen had ook aan de wijkinspecteur van Loksbergen gevraagd om een pv op te stellen van tussenkomsten die er geweest zouden zijn bij eventuele problemen tussen de familie Appeltans en Ronald Janssen.

"Lachebek"

Daarna kwam Joeri Houben getuigen. Hij zou normaal dinsdag gehoord worden. Joeri was een collega van Janssen op de school in Herk-De-Stad. Hij omschreef Janssen opnieuw als een lachebek, die veel plezier maakte en goed stond bij leerkrachten en leerlingen. De collega, zelf een sportschutter, wist totaal niets af van de wapens en munitie die bij Janssen gevonden waren. Er was Joeri wel iets bijgebleven: de eerste schooldag na de kerstvakantie van 2010. "Een collega zei: wat hebt ge nu met uw buren gedaan?, waarop Janssen antwoordde: "Het gerecht weet van niets. Laten we dat zo houden", vertelde de leraar donderdag.

Janssen zelf bleek weer heel alert en pleegde vaak overleg met zijn raadsman. Af en toe moest hij lachen met de vragen die de advocaten aan zijn ex-collega stelden.

Volg de zitting live via onze reporter ter plaatse:

Proces Janssen: Volg de negende dag live

Meer over Ronald Janssen

Aangeboden door onze partners