The Pirate Bay toch nog te bereiken na blokkeren door rechter

Belgacom en Telenet moeten, zoals dinsdag bekend werd, de website van The Pirate Bay blokkeren van het Antwerpse hof van Beroep. Maar als de telecomoperatoren zich strikt aan de uitspraak van het hof houden, zal er in de praktijk niet veel veranderen. Het gaat slechts om een aantal subdomeinen die geblokkeerd moeten worden, en niet om de domeinnaam zelf.

ikerremans

Een en ander werd duidelijk na een analyse van blogger Maarten Schenk. De rechter oordeelde dinsdag dat The Pirate Bay geblokkeerd moet worden voor de klant door middel van 'DNS-blocking'. Maar in het vonnis zijn enkel subdomeinen vermeld, zoals www.thepiratebay.org, www.thepiratebay.net, www.thepiratebay.com, enzovoort. Belgacom en Telenet hoeven de echte domeinnaam dus helemaal niet te blokkeren.

Als de telecomoperatoren het vonnis strikt volgen, zullen klanten dus gewoon nog naar The Pirate Bay kunnen surfen door middel van een ander subdomein. De downloads zelf zullen ook geen hinder ondervinden, want die gebruiken het subdomein tracker.thepiratebay.com.

Maar het hof gaat ervan uit dat "een doorsnee internetgebruiker niet zal zoeken naar mogelijkheden om de geblokkeerde website via een andere manier te bereiken".

Via The Pirate Bay worden zogenaamde torrent-bestanden aangeboden. Niet zelden zitten daar ook illegale muziek-, film- en computerbestanden bij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer