Geen Wikipedia in Italië

De Italianen moeten hun papieren encyclopedieën weer vanonder het stof halen want de online-encyclopedie Wikipedia is er immers niet meer te raadplegen.

pneirinckx

Het platliggen van de site is geen technisch probleem maar een protest van de makers tegen een wetsvoorstel van de regering Berlusconi. Volgens de wet zouden websites verplicht worden teksten binnen 48 uur te veranderen als iemand zich erdoor beledigd voelt. Doen ze dit niet, dan krijgt de site een boete van 12.000 euro. De wet vereist zelfs geen evaluatie door een derde partij. De vragende partij hoeft dus niet te bewijzen dat de bewuste informatie werkelijk fout is.

De huidige wetgeving om smaad en laster te voorkomen vinden de beheerders van de Italiaanse Wikipedia ruim voldoende. Volgens Wikipedia kan de nieuwe wet gevolgen hebben voor de fundamenten van de site, zoals neutraliteit en verifieerbaarheid van de inhoud.

Het Italiaanse deel van de site blijft offline zolang over de wet wordt gedebatteerd. Wat er gebeurt als de wet wordt goedgekeurd, is nog onduidelijk. Normaal gezien wordt deze week over het wetsvoorstel gestemd.

Beeld: it.wikipedia.org