De Wever: "Dan ook Marokkaanse magistraten in Borgerhout?"

Print
De Wever: "Dan ook Marokkaanse magistraten in Borgerhout?"

De Wever: Dan ook Marokkaanse magistraten in Borgerhout?

"Franstaligen die geen Nederlands willen leren, worden beloond, in tegenstelling tot de Vlamingen die wel moeite doen om Frans te leren." Dat is voor N-VA-voorzitter Bart De Wever de conclusie van het akkoord over het gerechtelijke arrondissement BHV.

Net zoals partijgenoot Ben Weyts vindt hij dat er voor burgerlijke zaken faciliteiten worden ingevoerd in heel België. Dat het detacheren van Franstalige magistraten naar het Nederlandstalige parket van Halle-Vilvoorde de efficiënte ten goede komt, is voor De Wever geen argument. Dan kunnen er ook Turkse magistraten naar Gent of Marokkaanse magistraten naar Borgerhout gestuurd worden, luidde het op Radio 1.

Lees ook: Di Rupo en onderhandelaars kraken nieuwe harde noot

Dat deze Franstalige magistraten onder de leiding van een Vlaamse procureur moeten werken, is voor de N-VA-voorzitter enkel een doekje voor het bloeden.

Het versoepelen van de tweetaligheidsvereisten in Brussel, toont voor hem aan dat tweetaligheid niet nodig is. "De Franstaligen hebben de wet nooit toegepast en daarom wordt deze nu aangepast", zei De Wever. "Is het zo veel gevraagd dat Brussel als hoofdstad van België tweetalig is? ", vroeg hij zich af.

Lees ook: "Dit is een triomf voor de Franstaligen over de hele lijn"

Bekijk de reportage van vtm: