Ouders slachtoffers Janssen geconfronteerd met beelden van reconstructies

Op het assisenproces tegen Ronald Janssen werden maandagnamiddag de beelden getoond van de reconstructies van de van Ronald Janssen. Op de beelden was te zien hoe Janssen amper meewerkte aan de wedersamenstelling, naar eigen zeggen omdat hij zich weinig herinnerde van wat er gebeurd was. "Ik zie dat gewoon niet meer voor mij", herhaalde hij meermaals.

fvranckx

Lees ook: Janssen bekritiseert speurders en Vermassen

Janssen, die in april 2009 nog weigerde mee te werken aan een reconstructie van de moord op Annick Van Uytsel omdat hij het "een mediacircus" vond, was op de beelden (foto) te zien als een ongeïnteresseerde, ongeschoren man met een kogelwerend vest en een politiepet aan. Zijn handen kwamen bijna nooit uit zijn zakken.

De speurders brachten hem naar de plaatsen die hij in zijn verklaringen had beschreven: de fietsersbrug in Diest en zijn woning in Loksbergen (Halen). In dat huis bracht hij Annick - haar plaats werd eerst ingenomen door een stand-in en vervolgens door een pop - naar zijn slaapkamer en vervolgens naar de badkamer. In de badkamer sloeg hij haar het hoofd in met een hamer. Nadat hij het lichaam gewassen had in zijn bad, wikkelde hij het in een zwarte plastic doek. Janssen ging daarbij erg hardhandig te werk.

Voor de ouders van Annick waren het opnieuw moeilijke momenten. Moeder Martine verliet uiteindelijk de zaal.

Van de wedersamenstelling in de zaak Kevin en Shana waren minder beelden, maar ook daar was Janssen niet bepaald een toonbeeld van goede medewerking. Vooral het feit dat Janssen vrij snel een muts, een bril, twee geladen wapens en een flesje benzine vond om de moorden te plegen en de sporen uit te wissen, doet vermoeden dat Janssen op voorhand al plannen had gemaakt.

Dinsdag komen op het proces onder meer de vrienden van Annick getuigen over de nacht dat het 18-jarige verdween.

Herlees het verslag van de zevende dag van het proces live van onze reporter ter plaatse:

Proces Janssen: Volg de zevende dag live

FiVr